Posljednje pripreme za dolazak pape

papa Franjo, Sarajevo

papa Franjo, Sarajevo

U Sarajevu su u toku posljednje pripreme za doček pape Franje, koji će glavni grad Bosne i Hercegovine posjetiti 6. juna. Na stadionu Koševo, gdje će održati misu, predstavljeni su liturgijski predmeti.

Očekuje se da će misu pohoditi 65.000 vjernika. Prema riječima predstavnika Crkvenog odbora, monsinjora Tome Kneževića, papa neće pričestiti nikoga, a planirano je da dar prinese samo jedna porodica iz Prozora/Rame.

Stolica za papu Franju postavljena je na centralno mjesto pozornice.

“Napravljena je, jasno, od oraha… Sarajevska katedrala iz 1889. godine, imate s desne strane katedralu iz 1244, imate župnu crkvu iz Zavidovića, a s druge je strane  papin znak i logotip papina dolaska. S druge strane imate hrvatski troplet, koji simbolizira hrvatski narod Bosne i Hercegovine, a stolica je pravljena prema odredbama i naputama liturgijskim, kojih se mora držati, jer papa ne želi da bude tron. Oni su predlagali još nešto veličanstvenije, ali se prihvatilo ono u duhu pape Franje”, objasnio je motive na stolici Tomo Knežević, mjesni ceremonijar.

Apel posjetiocima

Predsjednik Pododbora za sigurnost apelira na posjetioce koji dolaze izvan Sarajeva da predvide saobraćajne gužve i krenu što je ranije moguće.

“Od petka od 18:00 sati, pa do subote do 24:00 sata na području Kantona Sarajevo bit će zatvoren saobraćaj na autocesti i magistralnim putevima za motorna vozila teža od 3,5 tone. Sve policijske i druge sigurnosne agencije rade ono što je planom predviđeno. Činjenica je da ćemo imati mnogo gostiju i hodočasnika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, tako da će sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini – [entiteta] Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko – učiniti sve da urade sve kako bi ova posjeta bila što bolja“, rekao je za Al Jazeeru Irfan Nefić, iz Pododbora za sigurnost.

Nefić je kazao kako nisu donesene nikakve odluke o ograničenju radnog vremena trgovina i ugostiteljskih objekata uz saobraćajnice kojima se bude kretala kolona vozila s papom, no vlasnicima je sugerirano da prilagode radno vrijeme zbivanjima.

Izvjesno je samo kako će, iz sigurnosnih razloga, biti zatvorene ljetne terase sa trase kretanja kolone u kojoj će biti papa.

Posted by on 2015-06-04. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login