Preko 12.000 siročadi u Sierra Leoneu umire od gladi

siročad, Sierra LeoneSiročad koja su preživjela ebolu u Sierra Leoneu danas umire od gladi, a mnogi od njih su natjerani na prisilnu prostituciju kako bi mogli kupiti hranu. Podaci su ovo britanske humanitarne organizacije Street Child koja osim stravičnih upozorenja, poziva na donaciju sjemena kako bi ga lokalno stanovništvo moglo posijati prije nego počnu kiše kada će to biti nemoguće.

Organizacija koja već sada raspolaže katastrofalnim podacima o djeci koja umiru zbog nedostatka hrane, tvrdi i da je u toj zemlji danas oko 12.000 siročadi koja su primorana brinuti se sami o sebi.

Djeca su odbačena od okoline zbog stigme ebole, te su mnoga od njih pokušala izvršiti samoubistvo, dok se djevojčice prisiljavaju na prostituciju kako bi zaradile nešto novca. „Mnoge zajednice koje su bile u karantini izgubili su svoje plodove i sada ljudi bukvalno gladuju“, rekao je John Pryor, glavni istražitelj organizacije. „Osim toga, danas nemaju ništa posijati, a dolazi kišno vrijeme koje je ovdje i poznato kao „vrijeme gladi.“ Bez berbe, oni najosjetljiviji će gladovati.

Strašan je primjer 13-godišnjeg Ibrahima i desetogodišnje Aminatu. Od ebole su umrli i otac i majka, dok su oni nekoliko puta bili u karantini.

Njihov ujak, Mohammed Lamin, izgubio je sve i pokušao se boriti kako bi prehranio djecu. „U mjesec i pol koliko su bili kod mene pokušavao sam ih nahraniti nekoliko puta, ali oni su odbijali. Bili su i suviše istraumatizirani, a hrana koju sam im davao nije bila dobra.  Izgubio sam farmu, dok smo bili u karantini, a svu hranu koju imam dijelim sa još svoje troje djece“, rekao je Mohammed.

„Ibrahim i Aminata bivali su sve mršaviji i mršaviji, a kada su plakali za hranom morao sam im reći da čekaju još malo“, priča Mohammed.

U februaru Ibrahim je umro, a Aminata je umrla sedam dana kasnije. Žrtve su gladi i traume nakon ebola virusa.

Njihove sestre, osmogodišnja Jane i trogodišnja Fatamata preživjeli su i danas žive u drugom selu. I oni su neuhranjeni, jedu jedan put dnevno, zahvaljujući ujaku koji zarađuje sječom drva.

Jane kaže: „Znam da su mi brat i sestra umrli od gladi i to me jako plaši. Trebam hranu i odjeću, ali moj ujak ima jako malo. Preživljavamo sa malim koičinama riže koje nisu dovoljne.“

U zajedničkoj izjavi izvršni direktori Street Childa Tom Dannatt i Kelfa Kargbo, kažu: „Ovo je izuzetno zabrinjavajuća situacija. Veoma je kasno, ali nije prekasno. Urgiramo na velike organizacije u Sierra Leoneu da reaguju odmah. Dajte ili posudite framerima sjeme. Molimo i donatore, velike ili male da doniraju pomoć putem naše organizacije. Imamo veliku ruralnu distribuciju koja je u stanju da učini veliku razliku. Kada bi mogli dati sjeme ovim ljudima, oni bi imali šta jesti u oktobru. Ove porodice imaju šansu da se sami prehrane, pa čak i da budu u mogućnosti svoju djecu opremiti za školu. Posebno smo odlučni u pomaganju siročadi, to je najmanje što možemo učiniti. Ali, budimo iskreni, to je samo vrh ledenog brijega“, kažu u organizaciji Street Child.

Protekle sedmice u Guineai i Sierra Leoneu zabilježeno je 35 novih slučajeva obloljelih od ebole, što je četiri puta više nego sedmicu ranije, javila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Broj siročadi koji su izgubili majku ili oca je 12.023, dok je oba roditelja izgubilo njih 3.241. Njih 17 posto sada živi u domaćinstvu koje broji više od pet članova, a prosječna dob siročadi je devet godina. Njih preko 10.000 je primilo neku vrstu pomoći putem organizacije Street Child.

Posted by on 2015-05-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login