Premijera filma “Stupica nevidljivog djeteta” u ponedjeljak u Goraždu

Goražde

Goražde

“Stupica nevidljivog djeteta” naziv je filma snimljenog u okviru serijala “Oral history“ koji producira Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i čija premijera će biti održana 23. marta u Centru za kulturu Goražde.

Film koji je režirao Šemsudin Gegić prati životnu priču Alena Muhića, kojeg je majka, žrtva silovanja iz Foče, ostavila nakon rođenja u goraždanskoj ratnoj bolnici.

O filmu kao i samoj temi ratnih silovanja i djece koja su rođena iz tog čina bilo je riječi na danas održanoj pres-konferenciji.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović istakao je da od svih zločina koji su se desili tokom rata veo šutnje najviše prekriva upravo zločine silovanja.

U okviru projekta “Oral history“, kako je istakao Muratović, Alen Muhić smogao je hrabrosti i stao pred kamere te ispičao priču o sebi, svojoj majci i svom ocu.

Reditelj filma Šemsudin Gegić naglasio je da su zanimanje za film već iskazali prestižni festivali u svijetu.

Kako je kazao, od nevidljivog djeteta, što je termin koji se koristi za djecu rođenu nakon silovanja i čiji identiteti se sakrivaju, Alen Muhić je tražeći svoj rodni identitet i suočivši se s njim, postao “vidljivo“ dijete.

-Alen je na čelu kolone duge kao Kineski zid, djece rođene od silovanih majki u cijelom svijetu – rekao je Gegić, dodajući da je prije 12 godina o Alenu Muhiću snimio film “Dječak iz ratnog filma”.

I sam Muhić je na pres-konferenciji kazao da mu je bilo teže dok je snimao drugi film, ali podvlači da je ojačao i da se suočio sa svojim roditeljima i svojim identitetom.

Alena Muhića u filmu glumi mladi bh. glumac Armin Omerović koji kaže da je rad na ovom filmu zahtijevao značajne pripreme.

Omerović je govorio o svom prijateljstvu s Muhićem te istakao značaj teme kojom se film bavi.

Posted by on 2015-03-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login