Premijera predstave “Divlje meso” 13. marta

Dino Mustafić

Dino Mustafić

Kultni tekst makedonskog pisca Gorana Stefanovskog “Divlje meso”, kojeg su mnogi teatrolozi proglasili najboljim tekstom napisanim na južnoslavenskim prostorima 20. stoljeća, premijerno će biti postavljen na daske Narodnog pozorišta Sarajevo 13. marta, pod rediteljskom palicom Dine Mustafića.

“Divlje meso” je već nakon praizvedbe 1980. godine proglašeno predstavom stoljeća makedonskog teatarskog prostora. U središtu priče je propast jedne porodice, težnja za novcem i moći koja uvijek dovede do gubitka najbližih i ljubavi, ali otvara i mnogo dublja pitanja iz šireg društvenog konteksta.

Reditelj Mustafić izjavio je za Fenu da je riječ o tekstu koji je i danas vrlo aktuelan, te da djeluje proročki i pomalo zlokobno jer govori o odnosu Balkana i Evrope.

“Unutar tog odnosa pratimo priču o jednoj porodici, generacijskoj dezorijentisanosti, različitim motivima i potrazi za srećom, uspjehom i ljubavlju, te priču o krizi identiteta nakon pada svih društvenih vrijednosti. Mislim da će ovaj tekst, koji je zbilja sjajno napisan, pokazati koliko i danas Balkan traži svoju dušu, traži sebe”, kaže Mustafić.

Predstavu će iznijeti velika glumačka ekipa, predvođena glumačkim doajenima poput Josipa Pejakovića, Vesne Mašić, Zijaha Sokolovića i Branka Ličina. Uz njih će se naći i nova mlada generacija glumaca, kao što su Adi Hrustemović, Aldin Omerović, Merima Lepić ili Amra Kapidžić.

Posted by on 2015-02-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login