Premijernom izvedbom predstave ‘Ptica od pijeska’ počelo obilježavanje Noći teatra BiH

Premijernom izvedbom predstave “Ptica od pijeska” autora Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, počelo je obilježavanje Evropske manifestacije Noć teatra BiH, čiji je koordinator za Bosnu i Hercegovinu četrnaesti put Bosansko narodno pozorište Zenica.

Prema riječima autora dramskog teksta Benjamina Bajramovića “Ptica od pijeska” je bajkovita parabola o ljubavi.

“Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami”, kazao je.

U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.

U organizaciji Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će upriličen koncert ansambla „Cellissimo“ u 13 sati u Zeničkom pozorištu. U sklopu Noći teatra u 20 sati u istoj pozorišnoj Kući će biti izvedena predstava „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koja je besplatna za penzionere, saopćeno je iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Posted by on 2023-11-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login