Preminuo Arsen Dedić: Odlazak velikana stiha i note

Arsen Dedić

Arsen Dedić

Najpoznatiji hrvatski kantautor, šansonijer i pjesnik Arsen Dedić preminuo je u 78-oj godini života u Kliničkoj bolnici Zagreb od posljedica sepse nakon transplantacije kuka i dodatno oslabljenim organizmom zbog 2004. godine transplantirane jetre.

Arsen Dedić je prevezen na KBC Zagreb prije više od dva tjedna u besvjesnom stanju, no unatoč liječničkom nadzoru na intenzivnoj njezi stanje mu se u posljednjih dana stalno pogoršavalo.

Arsenu je  2004. u talijanskoj Padovi transplantirana jetra, a nedavno mu je u Krapinskim Toplicama ugrađena proteza kuka.

Ugradnja proteze uzrokovala je dodatne zdravstvene komplikacije i sepsu zbog kojih je 78-godišnji muzičar hospitaliziran u Kliničkom bolničkom centru (KBC) u Zagrebu nakon što ga je supruga pronašla u stanu u polusvjesnom stanju.

Liječnici su utvrdili kako je sepsu uzrokovala žarišna infekcija u otečenoj nozi koja je dodatno uzrokovana imunosupresivima koje je Dedić uzimao zbog presađene jetre.

Arsen Dedić, jedan od najvećih hrvatskih kantautora rodio se u Šibeniku 1938. godine. U rodnom gradu svirao je u limenoj glazbi i završio srednju muzičku školu te bio uspješan gimnazijalac. Po preseljenju u Zagreb 1957. godine upisuje Pravni fakultet od kojega odustaje na trećoj godini. Paralelno se počinje sve intenzivnije baviti muzikom i pokazuje sve veći interes za različite vrste umjetnosti, objavljuje vlastitu poeziju u uglednim časopisima te upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu gdje u februaru 1964. diplomira flautu.

U početku radi prepjeve stranih hitova i piše aranžmane za druge izvođače poslije čega se odlučuje na samostalne nastupe kroz koje uvodi na domaću glazbenu scenu sasvim novi žanr autorske šansone koji mu donosi brojna priznanja kritike i publike. Samostalnim nastupom na Splitskom festivalu sa vlastitom skladbom “Kuća pored mora” osvaja prvu nagradu žirija te biva prepoznat kao autentična pojava na domaćoj muzičkoj sceni.

Prvi značajan trag ostavlja 1969. kada objavljuje svoj prvi studijski album “Čovjek kao ja” koji postiže status zlatne ploče i prodaje se u 60.000 primjeraka.

Uz pregršt izdanih autorskih albuma, tekstova i muzike za druge izvođače, bavio se komponiranjem filmske i kazališne glazbe, a objavio je i dvanaest zbirki poezije od kojih je najpoznatija „Brod u boci“. Dobitnik je brojnih diskografskih nagrada i priznanja, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako u Hrvatskoj i u inozemstvu. Ostvario je dugogodišnju suradnju sa prijeteljem, kumom i pjesnikom Zvonimirom Golobom kojemu je uglazbio i otpjevao pregršt pjesama.

O Arsenu Dediću nedavno je objavljen biografski dokumentarni film “Moj zanat” beogradskog redatelja Mladena Matičevića koji je promoviran u Zagrebu.

Iz braka sa uspješnom hrvatskom pjevačicom Gabi Novak ima sina Matiju Dedića koji je stekao međunarodnu karijeru i visoku reputaciju džez pijanista.

Arsen Dedić bit će pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Posted by on 2015-08-18. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login