Preminuo Hugo Chavez

Hugo Chavez

Hugo Chavez

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (58) preminuo je 5. marta, potvrdili su zvaničnici ove zemlje. Chavez se dugo borio s rakom i teškom respiratornom infekcijom.

Potpredsjednik Venezuele Nicolas Maduro, u obraćanju koje su prenosili CNN i Reuters, objavio je da se Chavezovo stanje pogoršalo zbog infekcije, nekoliko sedmica nakon njegovog povratka s Kube gdje je prošao operativni zahvat.

Chavez je, i pored dvogodišnje borbe s teškom bolešću, u novembru izabran, podsjeća RT, za četvrti mandat na poziciji predsjednika. Međutim, 10. januara ove godine, iz zdravstvenih razloga nije mogao doći na ceremoniju inauguracije, a opozicija u Venezueli još je tada pozvala na nove izbore.

Hugo Chavez rođen je 28. jula 1954. godine u selu Sabaneta u porodici porijekla iz Španije i Afrike; imao je titulu časnika venezuelanske vojske. Njegov put prema političkom vrhu počinje u februaru 1992, kada je predvodio pokušaj preuzimanja vlasti u Venezueli vojnim udarom. Puč je propao, a Chavez je bio zatvoren. Nakon dvije godine zatvora izašao je pomilovan od strane predsjednika Rafaela Caldere.

Međutim nakon što je izašao iz zatvora osnovao je stranku Movimiento Quinta Republica, odnosno Pokret za petu republiku s kojom je 6. decembra 1998. godine dobio povjerenje građana i postao predsjednikom. Kako je pobijedio najviše zahvaljujući sirotinji njegovi su politički neprijatelji bili srednja i viša klasa, sindikati te praktički svi privatni mediji u zemlji. Bio je kritičar američke politike.

Posted by on 2013-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login