“Priča s istočne strane” u ponedjeljak na sceni SARTR-a

SARTR

SARTR

U ponedjeljak 23. decembra 2013. u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra, publika će imati priliku pogledati predstavu “Priča sa istočne strane“ autora Darka Lukića.

Ovo je ujedno posljednja ovogodišnja predstava, stoga SARTR koristi priliku pozvati sve posjetitelje da ih posjete u ponedjeljak kako bi zajedno zaokružili ovu uspješnu 2013. i zaželili još uspješniju 2014. godinu.

U drami “Priča sa istočne strane“ zatičemo dva lika, Selmu i Denisa, nekadašnje školske kolege iz Sarajeva, u Londonu “toj ogromnoj varoši čiji je zagrljaj bio smrtonosan za toliko ljudi i žena“ (Crnjanski), tačnije u slučajnom susretu u vagonu londonske podzemne željeznice i u različita vremena u mašti protagonista ove duodrame, “kroz nevrijeme dva izgubljena života od 1991. do 2001.“.

U nepretencioznom, ali vrlo rafiniranom dramskom tkanju, kroz devet varijacija susreta, Lukić nam na scenu izvodi likove koji su “pomalo živi“, “pomalo mrtvi“, “podosta izgubljeni“, koji ne žive, nego “borave“ u Londonu i koji, bježeći od rata, zapravo, bježe i od samih sebe i, na taj način, gradeći između sebe nepremostive zidove nesporazuma, egzistencijalno postaju stranci.

Režiju predstave “Priča sa istočne strane“ potpisuje Aida Bukvić, a u predstavi igraju: Snežana Vidović i Sead Pandur. Predstava je relazirana u koprodukciji Bosansog narodnog pozorišta Zenica i Sarajevskog ratnog teatara SARTR.

Posted by on 2013-12-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login