Promovirana četvrta knjiga iz edicije posvećene Sarajevu

Sarajevo, moj grad“Sarajevo, moj grad” naziv je knjige grupe autora koja je predstavljena večeras u Bosanskom kulturnom centru, u prisustvu brojnih osoba iz svijeta politike, kulture i javnog života.

Radi se o četvrtoj knjizi iz edicije posvećene Sarajevu kojom izdavač, Izdavačka kuća “Rabic”, želi predstaviti taj grad kroz njegove različite segmente.

Četvrto izdanje posvećeno je legendarnom bosanskohercegovačkom kantautoru Kemalu Montenu, a osim njega u toj knjizi nalaze se i tekstovi posvećeni Dušku Trifunoviću, fra Petru Anđeloviću, Vladi Dijaku, Miodragu Žalici, Ismetu Mujezinoviću, Bati Čengiću, Karlu Paržiku te Ahmetu Hromadžiću i drugima.

Ranija izdanja govorila su o sarajevskim ulicama i pričama o drugim istaknutim osobama iz različitih domena života čije je djelovanje ostavilo traga u historiji grada.

Novinar i publicist Slobodan Stajić govoreći o ovom izdanju kazao je da se radi o knjizi koja predstavlja bogatstvo za Sarajlije i koja će mlađim generacijama i onima koje dolaze pokazati sarajevsku bogatu historiju.

Pjesnik, pripovjedač, romanopisac, novinar Željko Ivanković naglasio je da grad gradom uvijek čine ljudi, te da velikani jednog grada moraju ostati zapamćeni.

– Mnoga velika imena su nepoznata, a pogotovo novim generacijama, pričajući priču o njima, zapravo pričamo priču o nama – istakao je Ivanković.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je kazao da je Sarajevo grad koji zaslužuje da se piše o njemu, ali i da se ima šta kazati.

Naveo je da je veoma značajno da mlađe generacije imaju literaturu iz koje će moći upoznati prošlost jednog grada.

Posted by on 2015-03-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login