Promovirana knjiga austrijskog književnika “Atlas uplašenog čovjeka”

knjiga“Atlas uplašenog čovjeka” naziv je knjige austrijskog književnika Christopha Ransmayra koja je večeras promovirana u sarajevskom Ateljeu Figure.

Kako je kazala Hana Stojić, moderatorica večerašnje promocije, knjiga donosi 70 različitih poetskih reportaža iz cijelog svijeta ispričanih kroz ljudske duše, a ova knjiga u njemačkom govornom području ocijenjena je književnom senzacijom.

Dodala je da u svakoj od sedamdeset priča koje se odigravaju širom sveta, od Beča i Dunava do polarnih predjela, i u vremenskom rasponu od više decenija, Ransmayr zapravo istražuje ljudsku prirodu, čovjekovu sposobnost za krajnje domete dobra i zla.

Pisca je nazvala jednim od najboljih pisaca Evrope i svijeta čije su knjige prevođene na brojne jezike, a neke od njih su “Užasi leda i mira”, “Posljednji svijet”, “Leteći brijeg” i “Bijela edicija”.

Za Stojić je “Bijela edicija” jedna od njegovih najboljih knjiga jer donosi igranje načinima pripovijedanja budući da je pisac skupio brojna pitanja koja su mu postavljana tokom godina njegovih putovanja i odgovarao na njih.

Ransmayr je večeras kazao da je prije rata bio u Sarajevu, ali je pojasnio da se tada osjećala napetost u zraku kao da “grad zadržava dah” dok je ovaj put šetajući Sarajevom osjetio kako “grad diše”, zbog čega je danas Sarajevo za njega potpuno novi grad.

Pojasnio je da njegovih 70 priča počinju jezičkom formom “vidio sam…” jer se za novorođenče kaže da je rođenjem ugledalo svijet, napominjući da se isto može reći i za turistu koji u novom svijetu ne zna jezik i običaje.

No, nakon što duže vremena boravi u tom mjestu počinje ga osjećati, upoznaje ljude i onda je spreman ponešto i napisati o predjelima koje je vidio.

Knjiga, čiji su dijelovi večeras čitani, predstavlja razuđenu i intrigantnu avanturističko-lirsku meditaciju o metafizici istraživanja, koja ispituje krajnosti ljudske psihe, ispisanu pjesničkim stilom.

Putopisna poglavlja smjenjuju se sa opisima ključnih trenutaka djetinjstva i zrelog doba, rijetkim kod ovog veoma povučenog autora.

Večerašnju promociju organizirali su Književna mreža “Traduki” i Fondacija S. Fischer, a suorganizator promocije je Ambasada Republike Austrije u BiH.

Posted by on 2015-06-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login