Prošlogodišnji izvoz organskih proizvoda iz BiH veći od pet miliona eura

organska hranaU BiH je registrovano 47 organskih proizvođača, od kojih 37 ima sertifikat za izvoz proizvoda na tržište EU, a pet kompanija u prošloj godini ostvarilo je izvoz veći od pet miliona eura, istaknuto je u Sarajevu na seminaru o organskoj proizvodnji kao izvoznoj šansi BiH.

Direktorica sertifikacijskog tijela u BiH “Organska kontrola” Mersida Musabegović rekla je na seminaru da se uglavnom izvozi samoniklo jagodičasto voće, ljekovito bilje, malina, te plastenički proizodi kao što su paprika, paradajz.

Musabegovićeva je navela da se iz BiH izvoze i eterična ulja, a od složenih proizvoda su to džemovi i sokovi, te somun. Profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu Aleksandra Nikolić ocijenila je da organska proizvodnja ima perspektivu u BiH, ali da je otežana, mada postoje i ljudi i znanje.

Ona je naglasila da je nevladin sektor daleko više uradio za ove proizvođače nego administracija na svim nivoima vlasti u BiH. Nikolićeva je istakla da nedostaje da se uključe nadležni na svim nivoima vlasti da bi se organskim proizvođačima pomoglo ne samo subvencijama i podsticajima, već i u organizaciji semnara i edukativnih skupova.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić napomenuo je da Komora promoviše i organsku proizvodnju, te da je današnji seminar organizovan s ciljem unapređenja te proizvodnje, jer je riječ o proizvodima koji se mogu prodati koliko god se proizvede, a na evropskom tržištvu imaju veoma visoku cijenu.

Seminar su organizovali Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa “Organskom kontrolom”, čiji je sertifikata priznala Evropska komisija, te Švajcarska kancelarija za poljoprivredu.

Posted by on 2017-02-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login