Prvi Festival srednjoškolskog kratkog filma objavio selekciju

film

film

British Council u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom, te uz podršku Microsofta BiH i UniCredit Bank BiH, pokrenuo je novu aktivnost u okviru Connecting Classrooms projekta -Festival srednjoškolskog kratkog filma.

Festival će doprinijeti razvoju srednjoškolskog kreativnog stvaralaštva, te unaprjeđenju vještina, kritičke misli i tradicionalnog obrazovnog programa za učenike i nastavnike srednjih škola iz čitave Bosne i Hercegovine. Poziv za prijave ideja za film na temu „Proteklih 100 godina“ bio je otvoren za učenike svih srednjih škola iz Bosne i Hercegovine.

Učenik-redatelj, zajedno s jednim nastavnikom, mogli su se prijaviti do 18. marta s idejom za kratki film. Učenici iz 56 srednjih škola u Bosni i Hercegovini odlučili su razmišljati o temi, raditi s kolegama i na kraju prijaviti svoje ideje. Natječaj je privukao 109 aplikacija iz 33 grada širom Bosne i Hercegovine.

Selekcijski odbor, uzimajući u obzir kreativnost i inovativnost, te filmski potencijal, izabrao je 15 najboljih ideja koje će u sljedećih mjesec dana biti pretočene u filmove. Filmovi će se prikazati na Festivalu u Sarajevu, 25. aprila, u Kinu Meeting Point, gdje će se natjecati za mnogobrojne nagrade.

Za 1. Festival srednjoškolskog kratkog filma izabrani su: Kemil Bekteši (Sarajevo), Aid Bešić (Bihać), Marko Brkić (Trebinje), Jana Čamber (Posušje), Filip Ćubela (Mostar), Đorđe Dujković (Doboj), Pavle Đuričić (Doboj), Melisa Imamović (Kalesija), Sejdi Islami (Sarajevo), Dalibor Kraišniković (Bijeljina), Luka Krunić (Istočno Sarajevo), Dejan Mandić (Mrkonjić Grad), Emir Mujezinović (Srebrenik), Azra Nurkić (Živinice) i Asja Zahirović (Tuzla).

Projekt je dio Connecting Creatively projekta koji implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima, a financira Europska unija u sklopu programa „Sarajevo 2014“.

Posted by on 2015-04-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login