Pušači će prije ostaviti cigarete ako im se ponudi novac

pušenjeIstraživači sa Univerziteta u Pennsylvaniji su dokazali da je veća vjerovatnoća da će pušač ostaviti cigarete ako mu neko ponudi novac.

Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu “New England Journal of Medicine” pokazalo je da novčana nagrada podstiče pušače da ostave cigarete.

Pomenuto istraživanje je provedeno na uzorku od 2.500 osoba, među kojima su bili pušači i njihovi članovi porodice i prijatelji.

Njima su predložena dva modela. Jedan je predviđao da pušači ulože 150 dolara u opkladu i zajedno s kamatom ih podignu ako prestanu pušiti, a drugi da im ukoliko uspješno ostave cigarete neko ponudi novac. Nagrada je iznosila 800 dolara.

Odvojena kontrolna grupa prošla je kroz standardni program odvikvanja koji je uključivao savjetovanje, dijeljenje informacija o štetnosti duhana i nikotinske zamjene.

Prema ovom istraživanju, osobe kojima je obećana novčana nagrada bili su daleko uspješniji od pušača u druge dvije grupe.

Kako navode istraživači, 90 posto učesnika kojima je obećano 800 dolara pristalo je da prestane pušiti.

Posted by on 2015-05-16. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login