Put Sarajevo-Podgorica čeka bolja vremena

Šćepan-Polje

Šćepan-Polje

Magistralni put između Crne Gore i Bosne i Hercegovine preko Šćepan-Polja godinama teško nosi taj epitet.

Putem godišnje prođe pola miliona putnika, a Al Jazeerina reporterka Milica Marinović istražila je da li je njihova sigurnost ugrožena?

Seoski put bez asfalta, ogoljeni tuneli, odroni, rupe na putu – to su poznate slike svima koji su makar jednom prošli granični prelaz Šćepan-Polje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Mjesečno sigurno jedanput dođem i odem, jako loš put, ima dosta ovuda rupa, ima odrona, suženja, nimalo nije bezbjedan za saobraćaj”, kaže naš sagovornik Nedeljko.

“Predveče i u toku noći ja ne mogu da shvatim da neko može voziti normalno po tom putu. Nema se dovoljno prostora za križanje vozila, veoma kritično stanje”, kaže vozač Mithad.

Pola miliona putnika godišnje

Ovim magistralnim putem godišnje prođe blizu pola miliona putnika i 185 hiljada vozila. Dio od Plužina, kroz kanjon Pive u Crnoj Gori do Foče u Bosni i Hercegovini, posebno je kritičan.

“Dosta je zahtjevan, naročito kada počne snijeg da pada. Dolazi do zastoja na putevima, imali smo čak zastoj u 2012. i do 20 dana bio je neprohodan za prolazak vozila. Veliki su usovi jednostavno, problem je u tim nekim vremenskim intervalima zimi prolaziti ovom dionicom”, kaže Vladimir Vojinović iz Granične policije Plužine.

Između dvije države postoji još nekoliko putnih pravaca. No, računajući udaljenost glavnih gradova, preko Šćepan-Polja je najkraće – 230 kilometara.

“Ovo je, možda, najopasniji dio puta Podgorica-Sarajevo preko Šćepan-Polja. Na samo deset kilometara od granice ne samo da nema asfalta i da je izuzetno uzak put, već nema nikakvih zaštitnih ograda nad ovom provalijom”, izvještava Milica Marinović.

Planovi o rekonstrukciji

Nedaleko odatle u bosanskohercegovačkom dijelu živi Sava Pejović. On više od 20 godina gleda u napušteni vijadukt ispred kuće, dio rekonstrukcije puta počete prije rata. Kaže, sanja o njenom završetku.

Međutim, novca za to za sada nema. U Ministarstvu saobraćaja entiteta Republika Srpska kažu da je prije tri godine urađena studija izvodljivosti puta, a izrada projekta koštat će 2,5 miliona eura.

Procjena je da bi rekonstrukcija trase kroz Bosnu i Hercegovinu trebalo da košta između 50 i 60 miliona eura.

I Crna Gora planira potpunu rekonstrukciju trase na svojoj teritoriji, na relaciji Plužine – Šćepan-Polje. Ipak, za izradu glavnog projekta čeka novac od Evropske komisije.

Tražila je grant 3,5 miliona eura i za gradnju 70 miliona iz investicionog okvira za Zapadni Balkan. Čeka odgovor.

Posted by on 2014-11-03. Filed under Foča, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login