Putin nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin kandidovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2014, saopćio je predsjednik Nobelovog instituta u Oslu Geir Lundestad.

Na ovogodišnju Nobelovu nagradu pretendira rekordan broj kandidata, njih 278 pojedinaca i 47 organizacija.

“Dobivamo sve više nominacija od osoba iz zemalja iz kojih nikad prije nisu dolazile nominacije za nagradu”, rekao je Lundestad.

Među predloženima su papa Franjo i bivši službenik američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden, koji je objavio da ta služba prisluškuje i prati telefonske razgovore i poštu miliona ljudi širom svijeta, prenosi Tanjug.

Pakistanski tinejdžer Malala Yousafzai, kojeg su metkom u glavu ubili talibani jer je zagovarao prava djevojčica na obrazovanje, također je među nominovanima, kao i nekoliko ruskih disidenata koji se bore za ljudska prava.

Sužena lista kandidata bit će napravljena do kraja maja, glasanje za dobitnika nagrade Nobelov komitet održat će u oktobru, a dodjela nagrade bit će organizovana u decembru.

Ali, kako piše Reuters, Nobelov komitet mogao bi pritom razmotriti i događanja u Ukrajini. Barem je takav prijedlog njegovih članova. I sukobi između demonstranata i vladinih snaga u Venecueli i na Tajlandu također bi se mogli naći na dnevnom redu Komiteta.

Bivši američki državni sekretar Hillary Clinton uporedila je postupanje Vladimira Putina u Ukrajini s Hitlerovim postupanjem tridesetih godina prošlog vijeka, piše kalifornijski site Pasadena Star News, prenosi Fena. Clintonova je komentare iznijela na privatnoj dobrotvornoj priredbi.

“Ako vam ovo djeluje poznato, to je ono što je Hitler radio 30-tih godina”, rekla je ona. “Svi ti Nijemci koji su bili… etnički Nijemci, Nijemci po porijeklu, koji su bili u zemljama kao što je Čehoslovačka, Rumunija i na drugim mjestima, Hitler je stalno ponavljao da se prema njima ne odnose kako treba. Moram da odem i zaštitim svoj narod i to je ono zbog čega su svi toliko uznemireni”, izjavila je Clinton.

Posted by on 2014-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login