Putin pristao na kontakt grupu

Vladimir Putin

Vladimir Putin

 Ruski predsjednik Vladimir Putin složio se s prijedlogom njemačke kancelarke Angele Merkel o formiranju kontakt grupe za Ukrajinu, saopštila je njemačka vlada.

“Predsjednik Putin je prihvatio prijedlog njemačke kancelarke da se odmah oformi istražna komisija, kao i kontakt grupa, možda pod rukovodstvom OEBS-a, kako bi se otvorio politički dijalog”, navedeno je u saopštenju njemačke vlade, izvještava AFP.

Tokom razgovora s Merkelovom u nedjelju, Putin je istakao da su mjere koje je preduzela Rusija potpuno adekvatne i skrenuo pažnju na nesmanjenu “prijetnju nasiljem ultranacionalističkih snaga”, kojom se izlažu opasnosti ruski građani i ruskojezično stanovništvo u Ukrajini.

S druge strane, Merkelova je, povodom ruske intervencije na Krimu, prebacila Putinu povredu međunarodnog prava, saopštio je sinoć u Berlinu, poslije telefonskog razgovora dvoje državnika, zamjenik portparola njemačke vlade Georg Štrajter.

Merkelova je prebacila Putinu da je “neprihvatljivom ruskom intervencijom na Krimu prekršio međunarodno pravo”, rekao je Štrajter i naveo da je Merkelova podsjetila i na Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine u kome se Rusija obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine i postojećim ganicama.

Putin je, naveo je Štrajter, takođe, prekršio i Ugovor o Crnomorskoj floti iz 1997. godine, prenijeli su sinoć njemački mediji.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je danas, povodom situaicje u Ukrajini, naglasio da je vrhunski prioritet da se postigne da Kijev i Moskva međusobno razgovaraju i u izjavi televiziji ARD rekao da bi formiranje međunarodne kontakt grupe u uvom slučaju moglo biti od koristi.

Posted by on 2014-03-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login