Regionalni uspjeh predstave “Pismo iz 1920”

Pismo iz 1920Ansambl predstave “Pismo iz 1920” nastupio je na desetom Forumu tranzicione pravde “Postignuća u postjugoslavenskim zemljama” u Begoradu, koji je održan u organizaciji Fonda za humanitarno pravo REKOM.

Članovi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nastupili su u prepunoj sali BITEF Teatra s predstavom režisera Olivera Frljića, koja se uspješno izvodi već četiri godine, od septembra 2011.godine, a do sada je nastupila na 14 regionalnih i međunarodnih teatarskih festivala, te samostalno u devet pozorišnih kuća i ukupno osvojila pet značajnih nagrada.

Kao predložak i ideja za nastanak ove predstave autoru Oliveru Frljiću poslužila je pripovijetka Ive Andrića “Pismo iz 1920.”, koja je ponovno aktuelna, jer pripovijetka precizno i tačno opisuje trenutnu situaciju u Bosni.

“Vratiti se u Bosnu nakon što sam je napustio u aprilu 1992.godine bilo je kao vratiti se u paralelnu stvarnost. Jednostavno, sve te godine koje sam izbivao nisam imao mogućnosti naviknuti se na sve nenormalnosti koje su građanima Bosne postale norma”, kaže o svojoj predstavi Frljić.

Ansambl predstave, koji čine Saša Handžić, Adis Mehanović, Slaven Vidak i Enes Salković, tokom 60 minuta igre, smjelo, oštro i bez cenzure propituju politički i društveni kontekst prostora u kome se prije nešto više o dvije decenije desio rat, suočavajući gledaoca sa strašnom istinom o svima nama, ne štedeći nikoga, pa ni sebe, uvijek nanova iznoseći nove, svježe fakte koji potvrđuju da sistem u kojemu živimo nije nimalo zdrav i funkcionalan.

Posted by on 2014-11-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login