Restauracija autobusa iz filma ‘Ko to tamo peva’

Ko to tamo peva

Ko to tamo peva

Restauracija autobusa iz kultnog filma “Ko to tamo peva” počela je u prostorima zagrebačkog Jadran filma, a nakon temeljite obnove i vraćanja autobusa u stanje u kakvom je bio za vrijeme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama regije.

Po riječima predsjednika Uprave Jadran filma Vinka Grubišića, nosioca projekta obnove, za Mercedesov autobus iz 40-ih godina prošlog vijeka postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresovanih za obnovu, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika firma koja posluje u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

”Napravili smo plan obnove i planiramo ga staviti na kotače i učiniti ga voznim za turneju po zemljama regije. Puni naziv tog projekta ne mogu još otkriti, ali radni naslov mu počinje sa “Tko nas…”, ističe Grubišić navodeći da bi turneja mogla započeti po završetku ljetne sezone.

U tom projektu, prema njegovim riječima, učestvovat će i velika imena iz Hrvatske i susjednih zemalja koja još ne može otkriti.

Porodično blago Jadran filma

Grubišić ističe i da za autobus svake sedmice prima nekoliko poziva onih koji ga žele kupiti ili iznajmiti, ali u Jadran filmu autobus sa natpisom “Krstić i sin” smatraju “porodičnim blagom”.

Osim turneje po zemljama bivše Jugoslavije, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice, nakon temeljite obnove i dobijanja registracije pod posebnim uslovima.

”Naš autobus je i budući ‘shuttle’, koji će iz centra Zagreba goste voziti na filmske projekcije i događaje u kino klubu Jadran filma”, ističe Grubišić.

Upitan hoće li raspisati konkurs za vozača, nasljednika legendarnog filmskog ”Miška” koji može voziti i zavezanih očiju, predsjednik Uprave Jadran filma ističe da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

“Simbolički rečeno, posljednjih dvadesetak godina netko nas i vozi zavezanih očiju”, kaže Grubišić.

Komedija apsurda

Film ‘Ko to tamo peva’ komedija je apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan. To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu što pred sam početak rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize.

‘Ko to tamo peva’, u kojem su glumili Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić i Neda Arnerić, vremenom je stekao kultnu reputaciju te se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova bivše Jugoslavije.

Posted by on 2015-06-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login