Rusija će pomagati Siriji u slučaju napada SAD

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Rusija će pomagati Siriji u slučaju spoljne agresije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare poslije samita Grupe 20 zemalja u Sankt Peterburgu, ističući da je tzv. hemijska upotreba oružja provokacija ekstremista “radi dobijanja pomoći”.

“Da li ćemo pomagati Siriji? Hoćemo. Kao što i sada pomažemo. Mi isporučujemo oružje, sarađujemo u ekonomskoj oblasti. Nadam se da će više biti i humanitarne saradnje, uključujući i pružanje humanitarne pomoći ljudima, civilima, koje se našlo danas u veoma teškoj situaciji”, rekao je Putin, a prenijela agencija RIA Novosti.

Putin je naglasio da je upotreba hemijskog oružja provokacija ekstremista i da će udar na Siriju bez odobrenja UN biti nelegalan.

“Sve što se dogodilo sa tzv. upotrebom hemijskog oružja – provokacija je ekstremista”, rekao je Putin, dodajući da, prema njegovoj ocjeni, ekstremisti tako računaju da će dobiti pomoć “onih zemalja koje su ih od početka podržavale”.

“U tome je smisao provokacije”, dodao je ruski predsjednik.

Putin je naglasio da je primjena sile protiv suverene države moguća samo u slučaju samoodbrane, ali da Sirija ne napada SAD.

Druga legalna mogućnost je po odluci UN, a “oni koji rade drugačije, sami stavljaju sebe izvan zakona”, naglasio je Putin.

Upozoravajući da sve što je u vezi sa događajima na Bliskom istoku najozbiljnije utiče na svjetsku ekonomiju zbog znatne količine energetskih resursa, Putin je rekao da je većina stanovnika zapadnih zemalja “na ruskoj strani” i ne podržava napad na Siriju.

“Uvjeravam vas, o tome govore posljednja sociološka istraživanja, u samim tim zemljama ogromna većina stanovništva je na našoj strani, oni su protiv širenja vojnih akcija”, rekao je predsjednik Rusije, dodajući da je u evropskim zemljama i SAD “između 60 i 70 posto stanovnika protiv borbenih dejstava”, prenosi Itar-Tass.

Putin je na konferenciji za novinare rekao i da su se za napad na Siriju tokom diskusija na samitu G-20 zalagale SAD, Turska, Kanada, Francuska, Saudijska Arabija i Velika Britanija.

Protiv vojne akcije bili su Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Južna Afrika i Italija, rekao je ruski predsjednik.

Protiv udara na Siriju bili su i generalni sekretar UN Ban Ki-moon i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo.

Prema njegovim riječima, i u zemljama Zapada većina stanovništva ne podržava ideju o borbenim akcijama u Siriji.

Odgovarajući na pitanje na koju bi zemlju još teoretski mogla da bude izvršena agresija, koja prijeti Siriji, Putin je naveo da ne želi da misli da će još neka zemlja biti podvrgnuta nekoj spoljnoj agresiji.

Posted by on 2013-09-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login