S bh. pasošem bez vize u 95 država

Bosna i Hercegovina, BiH, pasošMeđunarodna konsultantska kompanija “Henley&Partners” objavila je “Henley&Partners Visa Restrictions Index” za 2014. godinu, odnosno globalnu listu zemalja u odnosu na slobodu putovanja koju uživaju njeni građani.

Ova konsultantska kompanija analizirala je viznu politiku svih zemalja svijeta i na osnovu toga kreirala listu na osnovu slobodne mogućnosti ulaska u drugu državu.

Zemlja u regiji čiji građani imaju najviše koristi od posjedovanja pasoša je Slovenija. Kao i prošle godine zadržala se na 12. mjestu liste, a građani ove zemlje bez vize mogu da putuju u 160 država, od ukupno 219, koliko ih ima u svijetu.

Druga najbolje plasirana balkanska zemlja je i dalje Hrvatska, koja se nalazi na 22. mjestu, dok je prethodne godine bila na 26. mjestu. Bez peripetija sa vađenjem viza Hrvati mogu da putuju u 138 zemalja.

Srbija je na 35. mjestu sa 107 država za koje nisu potrebne vize, i takođe je napredovala, kao i Makedonija, čiji državljani slobodno mogu da uđu u samo jednu državu manje, tj. 106, čime se nalaze na 36. mjestu “Henley&Partners” liste.

I Bosna i Hercegovina napredovala je u odnosu na prošlogodišnju listu, kada se nalazila na 44. mjestu sa 91 državom u koju se moglo bez viza.

Ovaj put BiH se popela za dva stepenika više i nalazi se na 42. mjestu, a nosioci bh. pasoša mogu bez viza putovati u 95 država širom planete.

Posted by on 2015-04-04. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login