SAD: Danas obilježavanje dana Martina Luthera Kinga

Martin Luther King

Martin Luther King

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u ponedjeljak će nizom manifestacija biti obilježen Dan Martina Luthera Kinga, borca protiv rasne segregacije tokom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Američki Kongres je 1994. godine proglasio treći ponedjeljak u januaru za nacionalni praznik, kojim se obilježava sjećanje na lidera koji je uspio da ukine segregaciju u južnim američkim državama, gdje su crnci bili izopšteni iz svakodnevnog života.

U Washingtonu će biti održana velika parada u čast Martina Luthera Kinga, kao i niz muzičkih manifestacija i književnih skupova.

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je sa suprugom Michelle i kćerkama Sashom i Malijom prisustvovao crkvenoj ceremoniji u Baptističkoj crkvi u Washingtonu koja je bila posvećena Luteru.

King je 1963. godine predvodio veliki Marš na Washington, kada se u američkoj prestonici okupilo milion ljudi koji su se zalagali za poštovanje ljudskih prava i ukidanje rasne segregracije na jugu.

Sljedeće godine je dobio Nobelovu nagradu za mir, da bi 1968. godine bio ubijen u atentatu u Memphisu.

Postuhmno je 1977. godine odlikovan predsjedničkom Medaljom za hrabrost, podsjeća Tanjug.

Posted by on 2012-01-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login