SAD: Premijerno prikazan dokumentarni film o Edvardu Snoudenu

Edward Snowden

Edward Snowden

Dokumentarni film o bivšem saradniku američke Nacionalne bezjednosne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu, koji je poslije objavljivanja detalja o prisluškivanjima ove služba dobio azil u Rusiji, prikazan je premijerno u Njujorku.

Dokumentarni film “Citizenfour” Lore Pojtras, koji traje skoro dva sata, predstavlja intimni portret bivšeg obavještajca u vrijeme kada je objelodanio povjerljive dokumente NSA, kao i njegove pripreme za bjekstvo iz SAD.

Snouden je predao medijima dokumente o programima NSA, a u junu 2013. godine je pobjegao iz SAD u Hongkong.

Odatle je odletio u Moskvu, gdje je ostao kada su mu američke vlasti poništile pasoš.

Prema dokumentarnom filmu, Snoudenova djevojka Lidsi Mils mu se pridružila u Moskvi u julu ove godine. U jednoj sceni filma Snouden priprema večeru u svojoj kuhinji zajedno s djevojkom, ali bez razgovora, a sama Lindsi Mils nije nikada dala intervjuu rediteljici.

Film prikazuje i kako Snouden iz Hongkonga, gdje je najprije pobjegao, javlja svojoj djevojci šta je uradio i da se neće skoro vratiti kući na Havajima.

“To je složena situacija. Možda se više nikada neću vratiti”, rekao je Snouden u telefonskom razgovoru s djevojkom na ivici suza. Snimljen je u hotelskoj sobi u Hongkongu.

Poslije telefonskog razgovora, Snouden sam sebi kaže: “Ona uopšte ne zna čime se ja bavim. Žao mi je što joj to kažem dok je na godišnjem odmoru, ali to činim kako bi je zaštitio”.

Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA provodila u SAD i širom svijeta.

Snouden je ove godinje predložen za Nobelovu nagradu za mir.

Posted by on 2014-10-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login