SAD prva po proizvodnji nafte u svijetu

nafta, Norveška
nafta

Sjedinjene Američke Države (SAD) su, prema podacima za prvu polovinu godine, postale najveći proizvođač nafte u svijetu, nakon što su prestigle Rusiju i Saudijsku Arabiju.

SAD na tome mogu da zahvale aktivnoj eksploataciji škriljaca, navodi se u izvještaju Bank of America. Na prvo mjesto po proizvodnji gasa, SAD su izbile još 2010. godine, prenosi Tanjug.

SAD je trenutno vodeći svjetski proizvođač nafte i gasa. Američka revolucija škriljaca preobrazila je privredu SAD i svjetsku ekonomiju posljednjih godina.

Predstavnici Odjeljenja za istraživanje sirovina Bank of America smatraju da su niske cijene energenata glavna prednost američke ekonomije. Oni su dodali da je rast proizvodnje van SAD bio slabiji nego što je banka očekivala i zbog toga cijene nafte ostaju visoke.

Godišnja ulaganja u sektor nafte i gasa u SAD dostigla su rekordnih 200 milijardi dolara, što prvi put u istoriji čini 20 odsto svih investicija u osnovna sredstva u zemlji.

Posted by on 2014-07-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login