Safet Zec predložen za “Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva”

Safet Zec

Safet Zec

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je Odboru za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” prijedlog da se istaknutom bh. slikaru i grafičaru Safetu Zecu dodijeli ta nagrada u 2015. godini, uzimajući u obzir činjenicu da je kao jedan od najznačajnijih bh. umjetnika ostvario značajan doprinos afirmaciji grada Sarajeva u regiji i svijetu.

Pored snage njegovog slikarstva, upravo Zecova direktnost, iskrenost, njegovo insistiranje na humanizmu, te njegova emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, svrstava ga u sami vrh likovnih stvaralaca, ne samo u regiji već širom Evrope.

Kroz svoj umjetnički izričaj, Safet Zec je ostvario neizbrisiv trag u bh. i evropskoj savremenoj umjetnosti, kao i ulogu svojevrsnog ambasadora BiH.

Vezao se za lokalitete na kojima je stvarao i koji su bili njegova neiscrpna inspiracija, poput Počitelja i Srebrenice. Svakako, među njima, posebno mjesto zauzima i Sarajevo, kojem je najviše i dao.

Njegovo djelo “Skidanje Isusa s križa” predstavnici Isusovačkog reda proglasili su najboljim na konkursu koji su pokrenuli povodom 200. godišnjice Isusovačkog reda u Rimu.

Predstavljanju njegovog djela u centralnoj rimskoj Isusovačkoj crkvi u kapeli Della Passione krajem septembra prošle godine, prisustvovao je i papa Franjo.

Tim činom je Safetu Zecu, Bosancu i Hercegovcu, bosanskom Mikelanđelu, odata velika čast, ali i ispunjen dječački likovni san da pripada velikoj plejadi umjetnika figurativnog slikarstva, navodi se u saopćenju Gradske uprave Sarajeva.

Posted by on 2015-01-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login