Saobraćajni haos tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu

Brazil, SPKljučni radovi na novim terminalima aerodroma širom Brazila ne odvijaju se na vrijeme, pa vjerovatno neće biti završeni do početka Svjetskog prvenstva, upozoravaju stručnjaci, prenosi Daily Mail.

Ljubitelji fudbala trebalo bi da se pripreme na beskrajno duge redove, promjene u posljednjem trenutku i odgađanje letova.

Zvaničnici priznaju da radovi neće biti završeni na ključnim aerodromima do 13. juna, kada počinje Svjetsko prvenstvo, dok su rekonstrukcije završene na samo dva od 13 velikih aerodroma.

Brazil će za vrijeme održavanja takmičenja posjetiti 600.000 turista, a još tri miliona Brazilaca putovaće na utakmice, pa odgovorni strahuju da će doći do potpunog saobraćajnog kolapsa.

Takođe, automatizovana kontrola prtljaga neće biti gotova na vrijeme.

Aerodromi su naročito važni u Brazilu, jer zemlja nema razvijen sistem željeznica, a gotovo sav saobraćaj između udaljenih regiona mora da se obavlja vazdušnim putem, prenosi B92.

– Ni na jednom drugom svjetskom prvenstvu avijacija nije činila tako ključnu ulogu, imajući u vidu veliki broj gradova domaćina, veliku udaljenost među njima i nedostatak alternativnih opcija prijevoza, kaže Tony Tyler, izvršni direktor Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja.

“Dvanaest gradova domaćina odgovorno je za 75 odsto putničkog saobraćaja u Brazilu, pa vam je jasno da je pred tom zemljom ogroman zadatak”.

Brazilski avioprijevoznici tvrde da su spremni na izazove pojačanog saobraćaja za vrijeme Svjetskog prvenstva, a tamošnja asocijacija aviokompanija tvrdi da će biti organizovani i dodatni letovi, a da će se popraviti i funkcionalnost aerodroma.

– Mislim da neće biti haosa, kaže Gesner Oliveira, profesor Fondacije Getulio Vargas u Sao Paulu.

“Neće biti savršeno; vjerovatno će biti i neprijatnih situacija, jer neće biti vremena da se sve testira, ali biće podnošljivo”.

Posted by on 2014-04-10. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login