Saopštenja za javnost povodom napada na Žene u crnom – Fondacija CURE i UDIK

UDIKOrganizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini su zgrožene činjenicom odnosa vlasti ali i građana Republike Srbije  u  povodu napada na organizaciju “Žene u crnom” (Srbija) koji se sinoć  dogodio u Valjevu. Aktivisti i aktivistkinje nevladine organizacije  Žene u crnom i biciklisti koji su iz Beograda krenuli put Srebrenice napadnuti su u Valjevu, kada su se na Gradskom gradskom trgu okupili u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida da održe protest pod nazivom „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“.

Ovaj čin pokazuje da zajednica još uvijek nije spremna na suočavanje sa prošlošću i da nismo  spremno zakoračili na putu evropskih integracija i da vlasti  Republike Srbije još uvijek nisu  naučile vrijednosti onoga zašta se zalažu  Žene u crnom. Organizacije  civilnog  društva u Bosni i Hercegovini traže hitno procesuiranje i problematizovanje ovog zločina nad jednom  organizacijom civilnog društva u Srbiji.

Pozivamo i predstavnike/ice  međunarodne zajednice da iskoristi sve mehanizme i da zaštite   braniteljke i  branioce ljudskih prava i pomognu u procesuiranju  svih onih koji ih napadaju.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije
Fondacija CURE

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije oštro osuđuju napad na aktiviste i aktivistikinje Žena u crnom iz Srbije koji se dogodio jučer u Valjevu u povodu obilježavanja genocida u Srebrenica. Ovim putem Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije poziva međunarodne institucije da zaštite ovu feminističko antimilitarističku organizaciju od onih koji dozvoljavaju ovakav vid nasilja. Republika Srbija i njene institucije su se danas pokazale nemoćne u rješavanju pitanja opstanka ove organizacije ali nisu pokazane ni sklonost u rješavanju suočavanja sa prošlošću ni rad na tranzicionoj pravdi u regionu. Ovaj zločin je indignira aktiviste i aktivistkinje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije i predstavlja zločin prema svima onima koji ne misle isto u svojoj zajednici. Ovaj čin je šamar za sve organizacije koje se bave ljudskim pravima, suočavanjem sa prošlošću i tranzicionom pravdom jer ukazuje na slabost podrške sistema. Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije čvrsto stoji uz Žene u crnom kao sestrinskom, solidarnom i odgovornom pomoći na putu istine, pravde i pomirenja u regionu. Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije ostaje pri tome da obilježi genocid u Srebrenici u Beogradu 10. jula 2014. godine sa aktivistima i aktivistkinjama Žena u crnom kao vid podrške povrijeđenim aktivistima i aktivistkinjama ali i kao vid nepopuštanja pod prijatnjama nasilja i isticanja važnosti sjećanja na zločine koji su se dogodili u prošlosti.

UDIK
KOORDINACIONI ODBOR

Posted by on 2014-07-09. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login