Saradnja i zajednički projekti NUBBiH i Austrijske biblioteke

BibliotekaVoditeljica Odjela za međunarodnu saradnju u oblasti kulture i nauke pri Saveznom ministarstvu za Evropu, intetegraciju i vanjske poslove izaslanica Ulla Krauss-Nussbaumer razgovarala je s direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH) Ismetom Ovčinom i upraviteljicom Austrijske biblioteke, koja se nalazi u okviru NUBBiH-a, Adelaidom Grabovicom o radu obje biblioteke te zajedničkim projektima u oblasti kulture i obrazovanja, kao i načinima koji bi doprinijeli još boljoj i intezivnijoj saradnji.

Saradnja nadležnog austrijskog ministarstva i NUBBiH-a traje od 2006. godine, a do danas je uspješno realizirano mnogo značajnih projekata, književnih susreta i raznih manifestacija.

Austrijska čitaonica predstavlja značajan segment Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i svojom ulogom pospješuje i učestvuje u realizaciji uloge ove biblioteke, kao ustanove koja aktivno učestvuje u promociji i očuvanju kulturne i obrazovne svijesti.

Krauss-Nussbaumer je bila zainteresirana za popunjavanja fonda Austrijske biblioteke, kao i katalogizacije tog fonda koji se trenutno intenzivno popunjava i obrađuje te je u tom kontekstu dostupan korisnicima.

Također, razgovarano je i o mogućoj realizaciji projekta koji bi podrazumijevao izdavanje knjige o razvoju i radu Austrijske biblioteke u Sarajevu, čiji bi izdavač bila upravo NUBBiH, saopćeno je iz ove ustanove.

Posted by on 2017-04-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login