Sarajevo: Izložba Amre Zulfikarpašić u Galeriji “Zvono“

Amra Zulfikarpašić Novi radovi iz ciklusa smArt nastali su tokom promjenjivog ljeta 2014. godine  Amre Zulfikarpašić biće izloženi večeras u kafe galeriji Zvono u Sarajevu.

Umjetnica Amra Zulfikarpašić dugogodišnja je redovna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsijeku za grafički dizajn, a njeni umjetnički radovi vezani su za istraživanja u polju instalacije i ambijenta, u prvom redu u grafičkom dizajnu i prepoznatljivom i inventivnom osmišljavanju vizuelnih identiteta.

Jednako uspješno bavila se pozorišnom scenografijom i kostimografijom, dok je šira javnost prepoznaje po angažovanim, višestruko nagrađenim plakatima i prevođenjem srednjovjekovnog pisma bosančice u savremene medije.

Novi radovi iz ciklusa smArt nastali su tokom ovog ljeta a na crtežima dominiraju žene i kaktusi. “Medju njima ima i muškaraca jer šta bi djevojke radile u kaktusima bez muškaraca. Nikad ne crtam crtež sa namjerom da bi se nekom dopao, važno je da mene zabavi i da se smješkam dok crtam. To mi predstavlja radost i zadovoljstvo, a ako neko ko to posmatra osjeća isto kao ja, to je Novi radovi iz ciklusa smArt nastali su tokom promjenjivog ljeta 2014. godine,  kao da imate istomišljenike u nekoj ideji. Uglavnom, tih crteža sada imam više stotina u užem izboru, svaki dan ih je sve više i sve su bolji”, rekla je Amra Zulfikarpašić o umjetničkim radovima koji će većeras biti predstavljeni.

Posted by on 2014-09-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login