Sarajevo najzagađeniji grad u Evropi dvije godine zaredom

Sarajevo, zagađenost

Sarajevo, zagađenost

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je Sarajevo najzagađenijim gradom u Evropi 2011. godine, a britanski list Guardian navodi da je Sarajevo bilo najzagađenije na Starom kontinentu  i prošle, 2012. godine.

Međutim, sarajevski Zavod za javno zdravstvo tvrdi da to nije istina, jer je godišnji prosjek za 2012. godinu, prema rezultatima mjernih stanica Zavoda, bio ‘između 84 i 87 µg čestica prašine po metru kubnom metru vazduha’.

‘Atina je u istom periodu imala prosječno zagađenje sitnim česticama od 98 µg/m3’, objašnjava Sanela Salihagić, rukovodilac Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Međutim, Martin Tais, stručnjak za kvalitet vazduha i klimatske promjene, navodi da Sarajevo prošle godine možda nije osvojilo neslavnu titulu najzagađenijeg grada Evrope, ali to ne umanjuje problem koji ima taj grad.

Tais ističe da je Sarajevo ‘crna tačka na evropskoj mapi najzagađenijih gradova’.

U zimskom periodu, tokom temperaturnih inverzija, koncentracija otrovnih čestica u vazduhu nerijetko dostiže alarmantne vrijednosti i tada je zdravlje stanovništva najviše ugroženo.

Posebno su ugrožene  najosjetljivije kategorije građana kao, što su trudnice, djeca, stariji njudi, te hronični srčani i plućni bolesnici.

‘U vrijeme većih zagađenja građani treba da svedu fizičku aktivnost na minimum zbog smanjenja opterećenja srca, da dišu kroz nos kako bi smanjili mogući prodor tih čestica u pluća, da što kraće borave na otvorenom u gradskoj sredini, da što češće odlaze na planine, gdje je vazduh čist i da u slučaju bilo kakvih alergija i iritacija zatraže  pomoć ljekara’, objašnjava Sanela Salihagić.

Deutsche Welle upozorava da problemi neće nestati – stanovništvo Sarajeva je sve siromašnije pa, kako nema novaca za kvalitetno gorivo, u svojim pećima spaljuju sve i svašta.

Ali, drvo je skupo, a zima je stisla. Zato se u peć baca baš sve i svašta.

Ukupno uzevši, od Sarajeva su zagađeniji Zenica, Kakanj i Tuzla, ali po tim sitnim i vrlo opasnim česticama – Sarajevo je ipak  zagađenije.

Sarajevo je zimi kao u loncu u kome se tokom temperaturnih inverzija zadržavaju koncentracije čestica PM10 – kaže Martin Tais, stručnjak za ekologiju.

Njemačka se 80-ih godina prošlog vijeka suočavala sa problemom zagađenja vazduha.

Količina opasne prašine u vazduhu smanjena je redukcijom emisije štetnih gasova iz termoelektrana i prebacivanjem grijanja na zemni gas i lož-ulje.

I automobili mogu ozbiljno da zagade okolinu. EU je obavezala gradove koji su se suočavali sa većim koncentracijama lebdećih čestica u vazduhu da smanje zagađenje.

To je urađeno tako što su u gradovima formirane ekološke zone, gdje se ne dopušta vožnja automobila koji zagađuju okolinu.

Posted by on 2013-01-28. Filed under Bosna i Hercegovina, Kakanj, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login