Sarajevo: Putem eko telefona dojavite sumnjiva zagađenja

Sarajevo, zagađenostVlada Kantona Sarajevo je na sjednici donijela Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

U odnosu na ranije planove iz 2003. i 2007.godine, novi Plan predviđa operativnije i realno provodive mjere, efikasnije i blagovremeno reagovanje u kriznim situacijama prekomjerne zagađenosti zraka.

U tom planu usklađene su nove granične vrijednosti zagađenja zraka, u skladu sa federalnim propisima te uvedene tolerantne vrijednosti za polutante koji se mjere na području Kantona Sarajevo.

Utvrđeni su i pragovi upozorenja i uzbune u slučajevima prekoračenja vrijednosti, jasnije je definisano učešće Civilne zaštite u provođenju Plana te je predviđeno da građani putem posebnog Eko-telefona mogu prijaviti sumnjiva zagađenja iz pojedinih ložišta, kako bi se osiguralo efikasnije djelovanje nadležnih subjekata.

Radi lakše koordinacije i mobilnosti, smanjen je broj članova Operativnog štaba, uvedeno je Stručno tijelo za nadzor, kojim će koordinirati Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a planirano je da se u najkraćem realnom roku izvrši evidencija obveznika primjene posebnih mjera, i to operatora pogona koji proizvode toplotnu energiju, a posebno privrednih i drugih subjekata, koji imaju kotlovnice na različita goriva.

Posted by on 2014-01-15. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login