SDA sa 29 mandata više najveći izborni dobitnik, a SDP sa 58 manje apsolutni gubitnik

izboriStranka demokratske akcije (SDA) najveći je izborni dobitnik na ovogodišnjim općim izborima u Bosni i Hercegovini sa osvojenih 29 mandata više nego prije četiri godine, pokazuje analiza Anadolije utvrđena na bazi usporedbe rezultata općih izbora.

SDA je tako dobila mjesto potpredsjednika bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda, tri zastupnika više nego je imala u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (dva iz bh. entiteta FBiH i jedan iz bh. entiteta RS), šest u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, tri u Narodnoj skupštini RS-a u okviru Koalicije Domovina i čak 16 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Značajniji izborni dobitnik je i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH koja je osvojila ukupno sedam mandata više nego na prošlim općim izborima.

Tako je HDZ BiH dobio člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, potpredsjednika bh. entiteta RS, po jednog zastupnika više u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te ukupno tri zastupnika u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Među izbornim dobitnicima je i Srpska demokratska stranka (SDS) koja je također, osigurala sedam mandata više nego prije četiri godine. Tako je SDS osvojio jedan mandat više u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te šest u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS.

Manji pomak ima i Savez za bolju budućnost (SBB) koji je osvojio sedam mandata više nego prije četiri godine. SBB ima tri mandata više u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te četiri zastupnika više u kantonalnim skupštinama u bh. entitetu FBiH.

– Napredak BPS-a i PDP-a –

Među strankama dobitnicima općih izbora je i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS). Ova stranka osvojila je pet mandata više na ovogodišnjim općim izborima u odnosu na stanje prije četiri godine.

Tako je BPS dobio jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gdje do sada nije bio parlamentaran, kao i četiri zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH gdje također, nije participirao u dosadašnjem sazivu.

Skromniji pomak zabilježila je i Stranka demokratske aktivnosti koja je u plusu pet mandata u odnosu na stanje prije četiri godine. Stranka demokratske aktivnosti tako je osvojila jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gdje do sada nije bila parlamentarna, te povećala broj mandata za jedan u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Ostvarila je i tri mandata više u kantonalnim skupštinama u FBiH.

HDZ 1990 osvojio je tri mandata više u odnosu na stanje prije četiri godine. Ova stranka dobila je jedan mandat više u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te ukupno dva zastupnika više u kantonalnim skupštinama u FBiH.

Među izbornim dobitnicima je i Naša stranka (NS) koja je osigurala dva mandata više nego prije četiri godine: jednog zastupnika stranka će imati u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH gdje do sada nije bila parlamentarna, a jednog više će imati u kantonalnim skupštinama u FBiH – u Kantonu Sarajevo.

Stranke koje su u plusu su i Partija demokratskog progresa (PDP) koja je osigurala jedan mandat više nego prije četiri godine – člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda.

Po jedan mandat u plusu su i Demokratski narodni savez (DNS) u odnosu na stanje prije četiri godine koji je osvojio dva mandata više u narodnoj skupštini bh. entiteta RS, ali je istovremeno izgubio jedan u skupštini Kantona 10 u bh. entitetu FBiH.

Socijalistička partija (SP) jedan mandat je u plusu u odnosu na stanje prije četiri godine – u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, kao i Bosanska stranka (BOSS) u skupštini kantona u bh. entitetu FBiH – Kantonu Sarajevo.

Najveći izborni gubitnik je Socijaldemokratska partija (SDP) koja je izgubila čak 58 mandata u odnosu na stanje prije četiri godine.

– NSRB i DNZ bez mandata na državnoj i entitetskoj razini –

SDP je tako izgubio poziciju potpredsjednika bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda, pet mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštoine BiH, 17 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, tri u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS čime više neće biti parlamentarna u tom entitetu, te čak 32 zastupnika u kantonalnim skupštinama u bh. entitetu FBiH.

Među velikim izbornim gubitnicima je i Stranka za BiH (SBiH) koja je ostala bez čak 24 mandata u odnosu na stanje prije četiri godine. SBiH je izgubila oba mandata u Predstavničkom domu Paralmentarne skupštine BiH čime je prestala biti parlamentarna na razini BiH, a ostala je i bez šest mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U skupštinama kantona u FBiH SBiH je ostala bez čak 16 mandata.

Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB) nalazi se među većim izbornim gubitnicima s obzirom da je ostala bez ukupno 21 mandata u odnosu na stanje prije četiri godine. NSRB je ostao bez jednog mandata u Predstavničkom domu PS BiH gdje više neće biti parlamentarna, isto kao i u Predstavničkom domu parlamenta FBiH gdje je stranka ostala bez svih pet mandata. U kantonalnim skupštinama u FBiH NSRB je ostao bez ukupno 15 zastupničkih mandata u odnosu na dosadašnje stanje.

Među izbornim gubitnicima je i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je ostao bez ukupno 12 mandata. SNSD je izgubio mjesto člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, dva zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te osam zastupnika u narodnoj skupštini bh. entiteta RS. Ova stranka neće više biti parlamentarna ni u bh. entitetu FBiH s obzirom da je ostala bez jedinog zsatupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kojeg je imala do sada.

Izborni gubitnik je i Hrvatska stranka prava (HSP) BiH koja je ostala bez šest mandata. Stranka je izgubila jedinog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gdje više neće biti parlamentarna, oba zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH, te ukupno tri zastupnika u kantonalnim skupštinama u FBiH.

Bez pet mandata ostala je i Demokratska narodna zajednica (DNZ) BiH. Stranka je izgubila jedini mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te tri mandata u kantonalnim skupštinama u FBIH – Unsko-sanskom kantonu.

– Izborni uspjeh DF –

Od novih političkih subjekata na političkoj sceni BiH, koji su prvi put učestvovali na općim izborima najbolji rezultat je napravila Demokratska fronta (DF) osvojivši ukupno 46 mandata.

DF je osigurao pet mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 14 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te 27 u skupštinama kantona u FBiH.

Jedino je još Laburistička stranka (LS) napravila skroman rezultat osvojivši ukupno tri mandata kao novi politički subjekat: jednog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i dva u kantonalnim skupštinama FBiH – Unsko – sanskog kantona.

Posted by on 2014-10-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login