Separatisti nakon referenduma sve popularniji

ŠkotskaNakon referenduma u Škotskoj na kojem se većina građana izjasnila da želi ostati u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva evidentno je da je Nacionalna partija Škotske (SNP) dobila na popularnosti.

Ova stranka je u toku nekoliko sedmica dobila oko 25.000 novih članova te tako postala treća najveća stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu, javlja Anadolu Agency.

Prema podacima koje je objavila, stranka je na dan referenduma imala 26.624 člana, a sada SNP ima više od 50 hiljada, čime je dospjela na treće mjesto velikih stranaka u UK, odmah iza Radničke i Konzervativne partije.

Pomoćnica predsjednika SNP-a Nicola Sturgeon je u Glasgowu kazala kako je “uvijek vjerovala da će Škotska jednog dana postati nezavisna”. SNP je bio idejni pokretač referenduma i otcjepljenja od UK-a.

Pošto su rezultati bili negativni, predsjednik ove stranke Alex Salmond je najavio ostavku kako na poziciju u stranki tako i na poziciju predsjednika lokalne uprave u Škotskoj, njegova zamjenica Sturgeon je izrazila želju da mu bude nasljednica na tim pozicijama.

Sturgeon je kazala da bi u tom slučaju radila na tome da se ovlasti Škotske povećaju. Ona je također rekla da na narednim općim izborima u Škotskoj “neće propustiti priliku da u stranački program uvrsti mogućnost ponovnog održavanja referenduma”.

Referendum za nezavisnost i ocjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva u Škotskoj je održan 18. septembra ove godine. Od ukupnog broja svih građana koji su imali pravo glasanja, 55 je glasalo protiv ocjepljenja dok je za ocjepljenje glasalo 45 posto građana.

Posted by on 2014-09-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login