Sepp Blatter i Luis Figo lobiraju za afričke glasove

FIFAKandidati za predsjednika Svjetske nogometne federacije, Luis Figo i aktuelni predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, ovih dana za glasove lobiraju u Africi. Na ovom se terenu 79-godišnji Blatter za sada bolje snalazi od legendarnog Portugalca.

Kongres Afričke nogometne federacije održava se u Kairu. Aktuelni predsjednik FIFA-e želi novi mandat na čelu Federacije. U obraćanju Afrikancima obećao je odlučniju borbu protiv rasizma.

“Možete suspendirati klub, ili mu oduzeti bodove, ili ga čak prebaciti u niži rang takmičenja, ali to se mora u potpunosti provesti. Ne može se sve riješiti novčanim kaznama. Oni koji to čine uvijek će se snaći za novac za kaznu i na taj se način ne možemo boriti protiv rasizma”, poručio je Blatter.

Osim obećane borbe protiv rasizma, Blatter je podsjetio čelnike afričkih saveza na izdašnu novčanu podršku FIFA-e, koja je u proteklom periodu iznosila blizu 650 miliona eura.

Stavovi i prijedlozi

Iako nije imao priliku za govornicom se obratiti delegatima, Figo je novinarima iznio svoje stavove i prijedloge.

“Ima mnogo stvari koje se mogu poboljšati. Ako pogledate realno, imidž FIFA-e u svijetu sve je lošiji. Mnogo ljudi protestira protiv te organizacije i protiv svjetskihg prvenstava koje ona organizira. Zalažem se za transparentniju organizaciju, čiji će primarni cilj biti razvoj nogometa”, rekao je Figo.

Iako je Figo nogometna legenda, njegova posjeta kongresu Afričke nogometne federacije nije promijenila mišljenje tamošnjih čelnika, koji su otvoreno podržali Blattera.

“Gospodine predsjedniče, itekako nas raduje Vaše prisustvo ovdje, jer smo dugogodišnjim radom postali vjerni partneri. Dokazani ste prijatelji Afrike i mi ovdje prepoznajemo Vašu dobronamjernost. Dajemo Vam povjerenje koje zaslužujete”, kazao je Issa Hayatou, predsjednik Afričke nogometne federacije.

Hoće li Blatter i dalje ostati na čelu FIFA-e, ili će doći do promjene na vrhu, znat će se 29. maja, na kongresu FIFA-e u Cirihu.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-04-09. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login