Šezdeset godina od osnivanja Kamernog teatra 55

Kamerni teatar 55

Kamerni teatar 55

Jedan od najznačajnijih sarajevskih teatara i kuća koja se već godinama može pohvaliti uvijek punim dvoranama, mjesto posebne karizme i susreta Kamerni teatar 55 ove će godine proslaviti veliki jubilej – 60 godina od osnivanja.

Potvrdio je to Agenciji Fena direktor tog teatra i bard bh. glumišta Dragan Jovičić, naglašavajući da će cijela ova godina biti u znaku obilježavanja te značajne godišnjice. No, iako su u ovoj kući osmislili zanimljiv program tim povodom, sve će ipak zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava.

Centralno obilježavanje 60. godišnjice trebalo bi biti održano 7. marta, na dan kada je 1955. godine i osnovan Kamerni teatar 55, za šta se već priprema i scenarij. U planu je i postavljanje prigodne izložbe, kao i štampanje monografije, ali uslov za cijeli program su dostatna sredstva.

– Nadam se da ćemo u tom smislu imati razumijevanje od nadležnih institucija kako bismo mogli dostojno obilježiti taj datum – kazao je Jovičić.

Dio programa obilježavanja rođendana Kamernog je i prva premijera u ovoj godini planirana za kraj februara, za koju probe na sceni teatra već traju. Riječ je o predstavi “Teferič”, satiričnom komadu o vlasti, na koju prema tekstu Derviša Sušića rediteljski potpis stavlja Aleš Kurt.

Brojnu glumačku postavu čine Mirsad Tuka, Tanja Šojić, Vanesa Glođo, Aida Bukva, Senad Alihodžić, Sabid Sejdinović, Boris Ler, Amar Selimović, Radojica Čolović i Dragan Jovičić.

Jovičić podvlači da je godina pred Kamernim teatrom 55 još uvijek neizvjesna kada je riječ o planovima, imajući u vidu da nova vlast još uvijek nije formirana, zbog čega je i budžet za kulturu nepoznanica.

– Imamo u planu, pored predstave “Teferič”, uraditi još tri premijere, ali sve zavisi od toga da li ćemo uspjeti naći koproducente te da li ćemo s naših 22.000 KM koliko smo dobili iz budžeta u 2014. godini uspjeti išta napraviti – ustvrdio je on.

Sumirajući prošlu godinu, Jovičić smatra da je ona bila uspješna ako se mjeri po osvojenim nagradama, jer ih je Kamerni teatar 55 na festivalima na kojima je učestvovao osvojio čak 18 za različite predstave.

Također, realizirane su tri premijerne izvedbe. Od toga su dvije koprodukcije – “Mali mi je ovaj grob” gdje je udruženo pet-šest pozorišta iz BiH i regije, te predstava “Skupština” rađena s Narodnim pozorištem, dok je komad “Bajka koju idiot priča” finansirao teatar sam.

– Kamerni teatar 55 uvijek ima pune dvorane i po tome se može mjeriti uspješnost godine. Tu prvenstveno mislim na predstave koje se igraju već dugo godina na ovoj sceni, kao što su “Helverova noć” već 11 godina, “Žaba” šest ili sedam godina, te posebno “Umri muški” koja je na ovoj sceni zastupljena već 24. godinu. Tu su i predstave “Radnja na uglu” i “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” – istaknuo je on.

Ansambl ovog teatra ostvario je i niz gostovanja u prošloj godini, među kojima se kao jedno od najznačajnijih izdvaja boravak u Švedskoj u aprilu prošle godine s predstavom “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”. Također, na sceni Kamernog gostovala su pozorišta iz Zagreba, Splita i Beograda.

– Kada govorimo o očekivanjima od nove vlasti – nada zadnja umire. Moram se nadati da će postojati razumijevanje za institucije kulture, iako znam da u predizbornoj kampanji nijedna stranka nije pomenula kulturu. Jer, ove institucije su već svedene na najnižu granu – zaključio je on.

Jurislav Korenić osnivač je Kamernog teatra 55 koji je, na tragu novih teatarskih stremljenja u tadašnjoj Evropi, bio novost na prostorima bivše Jugoslavije i primjer kojeg su slijedili brojni teatri širom bivše države.

Ovaj je teatar imao presudan uticaj na čitave generacije dramskih umjetnika koji su “pozornicu ring” okruženu gledalištem, umjesto frontalnog tipa scene s nepremostivom “rampom”, prepoznali kao priliku za intimniju, prirodniju i iskreniju glumačku igru i etabliranje glumca kao presudnog činioca u pozorištu.

Posted by on 2015-01-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login