SFF: Članovi žirija za Takmičarski program – dokumentarni film

Sarajevo Film FestivalIz Direkcije 20. Sarajevo Film Festivala danas su objavljena imena tri člana žirija Takmičarskog programa-dokumentarni film. O najboljim dokumentarcima, koji su svake godine jedan od najgledanijih programa SFF-a, odlučivat će Ananda Scepka, Srđan Šarenac i Stefano Tealdi.
Poznati članovi žirija za Takmičarski program – dokumentarni film

Ananda Scepka je direktorica programa Open Doors, koprodukcijske laboratorije Filmskog festivala u Locarnu. Rođena je u Švicarskoj, a diplomirala je filozofiju i historiju u Parizu, gdje je dvije godine bila odgovorna za kinoprogram u Kulturnom centru Heinrich Heine.

Preselila se 2006. u Tel Aviv, gdje je tri godine vodila Festival vrlo kratkog filma. U to vrijeme započela je i partnerstvo s Future Shorts, produkcijskom kućom kratkog filma iz Londona, a surađivala je i sa CoPo, izraelskim marketom dokumentarnog filma. 2009. pridružila se Locarno film festivalu.

Srđan Šarenac je nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent s 15 godina iskustva u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Magistrirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu, audiovizualni menadžment na Media Business School u Rondi, u Španiji, a posjeduje i diplomu postdiplomskog studija iz scenaristike Binger Film Laba u Amsterdamu.

Godine 2004. režirao je dokumentarnu seriju KAKO JE NASTALA TOP LISTA NADREALISTA. Godine 2006. za srbijanski B92 režira vrlo popularnu humorističku seriju MILE U BORBI PROTIV TRANZICIJE. Njegov najnoviji film, koji je režirao i koproducirao, je dugometražni dokumentarac SELO BEZ ŽENA, koji je premijerno prikazan na najvećem filmskom festivalu za dokumentarni film – IDFA Amsterdam.

Film je prikazan na 60 filmskih festivala, i osvojio je 14 nagrada, kao što je Nagrada Ivica Matić za najbolji bh. film 2010. i nagradu francuske asocijacije filmskih autora SCAM. SELO BEZ ŽENA je odabran za INPUT – najboljih 80 filmova u produkciji javnih TV servisa.

Stefano Tealdi rođen je u Johannesburgu 1955, a studirao je arhitekturu u Torinu. Nakon diplomiranja, radio je na filmu i televiziji na Politehničkom univerzitetu u Torinu gdje je postao šef produkcije. Godine 1985. osnovao je Stefilm, jednu od vodećih kuća dokumentarnog filma u Italiji. Producira i režira dokumentarne filmove i serije. Godine 1992. završio je MEDIA kurs obuke “EAVE – European Session.” Vodio je svih 17 sesija godišnje italijanske radionice Dokumentarni film u Evropi. Bio je predsjedavajući Evropske dokumentarne mreže EDN, i državni je koordinator za međunarodne konferencije o televiziji, INPUT – Television in the Public Interest. Predaje filmski razvoj i produkciju na univerzitetskim i magistarskim kursevima, te film pitching za organizacije poput Biennale Cinema College, Cannes Film Market, Dubai Film Connection, Films de 3 Continents – Produire au Sud, Media Business School, Med Film Factory, Scuola Holden, TFL-Torino Film Lab i ZELIG Film School.

Posted by on 2014-08-08. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login