Sirija: Teroristi se povlače iz Kobanea zbog zračnih udara

Kobane

Kobane

Teroristi grupe Islamska država (IS) koji žele zauzeti Kobane, kurdski grad na sjeveru Sirije na granici s Turskom, povukli su se iz nekih četvrti zbog zračnih udara koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Kako je izjavio direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava (OSDH) Rami Abdel Rahman, “neki borci IS-a bili su prisiljeni povući se iz izvjesnih sektora istočno od Ain-el-Araba (arapsko ime za Kobane) i jugozapadne periferije”. Odsada, teroristi su više prisutni na zapadu, ali još drže položaje na istoku grada i južnoj periferiji, precizirao je Abdel Rahman.

On je rekao da se ovo povlačenje dogodilo nakon što su njihovi “pozadinski položaji pogođeni udarima i uzrokovali žrtve u njihovim redovima i oštetili im najmanje četiri vozila”.

IS je ušao u Kobane u ponedjeljak navečer nakon gotovo tri sedmice borbi oko grada.

U utorak, borbe su bjesnile istočno, zapadno i južno od Kobanea, trećeg po veličini kurdskog grada u Siriji, a koalicija je izvela nekoliko udara oko grada.

Mustafa Ebdi, kurdski novinar i aktivista napisao je na Facebooku da su “ulice četvrti Maktala, jugoistočno od Kobanea, prekrivene leševima terorista IS-a.

Prema njemu, neki civili se i dalje nalaze u gradu i “humanitarna situacija postaje teška jer ljudima trebaju hrana i voda”.

IS je počeo napredovati u pravcu Kobanea 16. septembra zauzevši okolna sela i uzrokujući egzodus stanovništva. Oko 186.000 osoba je prešlo je preko turske granice.

Posted by on 2014-10-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login