Skakači sa Starog imat će pune ruke posla

 Mostar, Stari most, skakači

Mostar, Stari most, skakači

Višestruki mostarski šampion skokova sa Starog mosta Igor Kazić, jedan je od rijetkih kojeg već godinama prate milioni gledatelja širom cijeloga svijeta.

No, mnogi zacijelo ne znaju da je ovaj heroj Mostarskog mosta, koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika, unatoč slavi koju je stekao, radi vlastite egzistencije primoran u ledenu Neretvu skakati  i kad nije ljetna sezona.

“Nemam stalno zaposlenje i sve novaca što zaradim, to je od skokova za koje nas turisti plaćaju”, kazao je Kazić.

Kad počne turistička sezona, kako naglašava, ta zarada je poprilično dobra, ali su problemi u zimskom periodu kad je, kako ističe, primoran raditi i na bauštelu.

“Sreća, sad su lijepi dani i već ima jako puno turista koji ne štede izdvojiti novac kako bi uživo vidjeli skok sa Starog mosta”, kazao je Kazić, kojem se nemali broj puta dogodilo da su ljudi koji ga prepoznaju na Starom mostu, za njegov šampionski skok bili raspoloženi platiti i više.

“Volim skakati sa Starog mosta, i s obzirom na veliku nezapolenost, mi u principu tokom sezone dobro i zaradimo”, kazao je Kazić.

Pored toga, svakodnevni skokovi sa visine od 27 metara u ledenu Neretvu, kako kaže, najbolji su mu trening za natjecanje gdje i ove godine pred milionskim auditorijem s ponosom planira obraniti titulu šampiona.

Inače, članovi kluba “MOSTARI”, kako ističe, za jedan skok naplaćuju 25 eura, a s obzirom na to da su danas od 12 do 14 sati zabilježena dva skoka, ova disciplina za njih je isplativa.

Novoj turističkoj sezoni se raduju i vlasnici ugostiteljskih objekata, ali i trgovci, kao i turistički djelatnici koji planiraju raditi proširenje ponude za mnogobrojne turiste koji prođu kroz grad na Neretvi i zadržati ih svojim sadržajima i brojnim znamenitostima koje ovaj grad posjeduje.

Velikom interesovanju turista za Mostar najbolje svjedoči činjenica da su, unatoč tome što se u prijepodnevnim satima grad kupao u kiši, već u ranom poslijepodnevu staru gradsku jezgru preplavili domaći i strani turisti.

Posted by on 2015-04-23. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login