Slovenski premijer pozdravio prodaju druge najveće banke

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u srijedu da je zadovoljan završetkom privatizacije Nove kreditne banke Maribor (NKBM) čijih je 80 posto dionica kupio američki financijski fond Apollo, dok je petinu udjela kupila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ljubljana

Ljubljana

“Drago mi je da je problematična banka dobila nove vlasnike koji će njome odgovorno gospodariti”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare, rekavši da je tako ostveren i cilj postupka privatizacije banke koju je do sada morala izdašnim sredstvima spašavati država.

Ministar financija Dušan Mramor kazao je pak novinarima da nije mogao biti izabran bolji trenutak za prodaju banke, osobito jer je to palo u vrijeme krize oko grčkih dugova.

“Neki su Sloveniju smatrali riskantnom državom, a ovako smo dokazali da izvršavamo svoje obveze i provodimo strukturne reforme. Privatizacija je dobra poruka investitorima”, kazao je Mramor.

NKBM je lani nakon više godina gubitaka i loših kredita zabilježila prvu pozitivnu poslovnu godinu, sa 35,9 miliona eura čiste dobiti, uz bilancu od oko 3,6 milijardi eura, a Slovenija je u zadnje dvije godine za njenu dokapitalizaciju potrošila 870 miliona eura.

Prodaja druge najveće slovenske banke u državnom vlasništvu (nakon NLB-a) izvedena je u skladu s obećanjima koja je Slovenija dala Europskoj komisiji prije dvije godine, kad se obvezala na smanjenje državnog portfelja u gospodarstvu i bankarstvu, u trenutku kad je bankarski sektor iskazivao velike gubitke i loše kredite radi čega je morao biti dokapitaliziran i saniran.

U javnosti je međutim mnogo kritike da će banka nakon prodaje američkom investicijskom fondu koji će je restrukturirati u roku od pet godina morati otpustiti 700 od 1700 zaposlenih, te da je prodana “ispod cijene” jer je država za nju dobila tri puta manje od njene knjigovodstvene vrijednosti.

Posted by on 2015-07-02. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login