Španija zvanično sahranila Cervantesa, 400 godina kasnije

Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes

Španija je svom najvećem piscu, Miguelu de Cervantesu priredila zvaničnu sahranu, skoro 400 godina poslije njegove smrti.

Gradonačelnica Madrida Ana Botela postavila je vijenac na spomenik u crkvi u Madridu tokom ceremonije na kojoj su odate i vojne počasti Servantesu, koji je bio i vojnik Španije.

Kosti su ove godine iskopali stručnjaci poslije skoro jednogodišnje pretrage u crkvi gdje se znalo da je Cervantes sahranjen 1616. godine.

Zbog građevinskih radova tokom vijekova bilo je teško da se utvrdi tačno mjesto gdje je sahranjen Cervantes.

Istražitelji su uvjereni da su kosti autora “Don Kihota” među posmrtnim ostacima 15 ljudi, nađenim u kripti crkve, ali nisu mogli da to i dokažu.

Ipak rukovodili su se nekim tragovima, među kojima i time da je Servantes koji je umro sa 69 godina, pred smrt pisao da mu je ostalo još samo šest zuba. On je takođe imao ožiljke iz bitaka.

U januaru arheolozi su rekli da su našli dijelove šljema sa inicijalima M.C.  kao i kosti i zaključili da se radi o kostima pisca.

Gradonačelnica Botela je rekla da se ovim spomenikom poravnava dugogodišnji dug Servantesu i španskoj kulturi.

“Sada možemo reći da je Misija Miguel ispunjena”, rekla je ona.

Cervantes je toliko značajan za Španiju da se dan njegove smrti, 23. april, svake godine obilježava tako što desetine političara i ličnosti iz kulture učestvuju u maratonskom čitanju “Don Kihota”.

Posted by on 2015-06-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login