Španski parlament simboličnom odlukom zabranio referendum u Kataloniji

ŠpanijaŠpanski parlament usvojio je simboličnu odluku prema kojoj pravo odlučivanja o svojoj budućnosti imaju svi građani Španije.

Riječ je o odluci koja je usvojena na prijedlog Unije demokrata i naprednjaka (UpyD), a koja je odgovor na sve češće inicijative o otcjepljenju španskih pokraina Katalonije i Baskije.

Odluku su podržali poslanici vladajuće Narodne partije (PP), kao i poslanici iz reda glavne opozicione Socijalističko-radničke partije (PSOE). Poslanici Socijalističke partije Katalonije (PSC) bili su suzdržani, a protiv ove odluke su bili poslanici katalonske Republikanske ljevice (ERC).

Usvojenom odlukom se naglašava da je riječ o simboličnoj, a ne pravno obavezujućoj odluci prema kojoj niti jedna grupa nema pravo da donosi konačne odluke koje utiču na političku stabilnost i suverenitet zemlje, već da to pravo pripada španskom narodu u cijelosti.

Lider partije UpyD Rosa Diez tvrdi da je zagovaranje referenduma o otcjepljenju Katalonije kršenje Ustava Španije i da se iz parlamenta mora poslati jasna poruka da o budućnosti zemlje može odlučiti samo španski narod u cijelosti.

S druge strane, predstavnik ERC-a Alfred Bosch se protivi ovakvoj odluci i tvrdi da je Kataloniju zahvatio demokratski „tsunami“ i da tamošnji političari ne koriste narod, već da narod upravlja pokrainom, a da političari samo slijede volju naroda.

On tvrdi da se u španskom ustavu nigdje ne spori pravo naroda na samostalnost.

Posted by on 2013-10-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login