Srbija: 10 godina Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Zakon o slobodnom pristupu informacijamaPovodom desetogodišnjice od stupanja na snagu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u Srbiji, Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šarić istakao je kako su, u uslovima gotovo po pravilu loše primjene reformskih zakona, građani uspjeli da pretvore u efikasan mehanizam za kontrolu vlasti od strane javnosti jedan anonimni zakon, kojeg su mnogi, posebno oni iz vlasti doživljavali kao “kozmetički”.

”Iako je neosporna činjenica da se ovim zakonom služe i mediji i novinari i subjekti nevladinog sektora i političke stranke i drugi uključujući čak i organe vlasti, za ceo desetogodišnji period je karakteristično da ubedljivo najviše zahteva za pristup informacijama na svim nivoima, kao i žalbi povereniku podnose upravo građani, daleko više nego svi drugi zajedno”, istakao je Šabić, uz objašnjenje da su značajan doprinos afirmaciji zakona dali pojedinci ali i grupe i mediji orjentisani na istraživačko novinarstvo, kao i nevladine organizacije čije su aktivnosti fokusirane na transparentnost u radu vlasti i u raspolaganju javnim sredstvima.

Šabić je naveo i da je broj žalbi koje Povjerenik po osnovu slobode pristupa informacijama godišnje prima, udesetorostručen u proteklih deset godina.

Posted by on 2014-11-18. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login