Srbija rekorder po broju azilanata

Beograd

Beograd

Građani Srbije i dalje prednjače po broju tražilaca azila u Zapadnoj Evropi i neophodno je preduzeti niz mjera da se to zaustavi, kaže se u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

Udio državljana Srbije koi traže azil iznosi 42 odsto svih azilanata sa Zapadnog balkana, a slijede Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora, navodi se u redovnom izvještaju o funkcionisanju bezviznog režima u regionu.

Gotovo tri četvrtine svih azilanata tražili su utočište u Njemačkoj, uprkos gotovo nikakvih šansi da im zahtjev bude odobren, utvrdila je Komisija.

Izvještaj pokazuje da broj azilanata neprestano raste otkad su zemlje Zapadnog Balkana stavljene na ˝bijelu Šengensku listu˝ i sugeriše niz mjera koje treba da preduzmi zemlje iz regiona i države.

Od zemalja iz kojih dolaze azilanti, uključujući i Srbiju, se traži da ojačaju međusobnu saradnju i graničnu kontrolu i da se osobe koje zarad profita podstiču imigraciju podvrgnu krivičnom progonu.

Zemljama EU koje su meta azilanata sugeriše se u izvještaju da skrate obradu zahjteva za azil, preispitaju finansijske beneficije za azilante i pojačaju saradnju sa državama Zapadnog Bakana kako bi se talas zloupotreba zaustavio.

Posted by on 2015-02-26. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login