Srđan pokazao kako treba da se odnosi čovjek prema čovjeku

Srđan Aleksić

Srđan Aleksić

Rade Aleksić iz Trebinja, otac Srđana Aleksića koji je prije osamnaeset godina hrabro izgubio život u centru grada braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića, rekao je da je tog tragičnog dana njegov sin pokazao dobrotu, humanost i kako treba da se odnosi čovjek prema čovjeku.

Kao dvadesetosmogodišnji mladić, Srđan se u januaru 1993. godine suprotstavio grupi rezervista, a nakon nekoliko dana, na Savindan, od zadobijenih batina preminuo je u trebinjskoj bolnici.

Srđanov otac, koji je danas u Podgljivlju obišao grob svoga sina i položio cvijeće, smatra da bi na dan Srđanove pogibije trebalo organizovati okrugli sto i druženje sa mladim ljudima, sa kojim bi se razgovaralo o ljudskoj humanosti, prijateljstvu i druženju, jer se, kako je rekao, sve više jedni od drugih otuđujemo.

On kaže da nije razočaran što u Trebinju nijedna ulica ne nosi ime njegovog sina, ističući da to nije bitno i da mu je drago da ga sugrađani poštuju kao Srđanovog oca.

“To je mnogo vrijednije od bilo kakve ulice koja bi nosila Srđanovo ime”, istakao je Rade.

On je podsjetio da ni nakon devetnaest godina Srđana nisu zaboravili mnogi dobri ljudi i da nekoliko ulica u BiH i Srbiji nose ime Srđana Aleksića, čuvajući uspomenu na hrabrog mladića.

Rade je podsjetio da u Trebinju međunarodni plivački turnir nosi Srđanove ime, kao i sportski tereni koje je u Trebinju izgradio proslavljeni košarkaški as Dejan Bodiroga.

On ističe da je u stalnom kontaktu i sa Alenom Glavovićem, kome je Srđan spasio život. Glavović živi u Švedskoj i svakog ljeta obiđe Srđanov grob, kao i porodicu Aleksić.

Srđan se amaterski bavio glumom, za šta je dobio i više nagrada. Tokom rata je glumio u predstavi “San ratne noći”. Bio je i juniorski rekorder u plivanju.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Radio-televizija Srbije 2007. godine snimila je i emitovala dokumentarni film o Srđanu Aleksiću pod nazivom “Srđo”. Trebinjsko pozorište “Slovo”, čiji je Aleksić bio član, izvelo je 28. decembra 2008. predstavu “Epilog” kao znak sjećanja na ovog mladića.

Redatelj Srdan Golubović prošle godine počeo je snimanje filma “Krugovi” koji govori o herojskom podvigu Srđana Aleksića.

Posted by on 2012-01-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login