Sretan 8. mart – međunarodni Dan žena!

Svim pripadnicama ljepšg spola redakcija portala BiH-X želi sretan Dan žena, 08. Mart!

Indijski oraščićMeđunarodni dan žena obilježava se u spomen na 8. mart 1908. kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku protestovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju platu, pravo glasa i zabranu rada djece. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Međunarodni praznik Dan žena danas će biti obilježen u cijelom svijetu. Međutim, mnoge ga žene doživljavaju samo kao dan kad će ih se neko, muž ili šef, sjetiti i pokloniti im cvijeće, ili će ih dočekati gotov ručak nakon još jednog napornog radnog dana. Današnje žene nisu sasvim bez prava kao one koje su živjele prije par i više vijekova, ali nisu ni na vrhuncu. Mnogo toga još tišti savremenu ženu.

Kao što je slučaj sa mnogim drugim praznicima, rijetki se sjećaju šta sam praznik znači i zbog čega se obilježava, te se pažnja prema ženama u mnogim slučajevima i svodi samo na 8. mart. Zbog toga, posjetiteljicama portala BiH-X, kao i svim pripadnicama ljepšeg spola,  pored sretnog 8. marta, ovom prilikom želimo sretan i ravnopravan svaki dan u godini!

Posted by on 2017-03-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login