Sretan Uskrs

Uskrs, VaskrsKatolici širom svijeta proslavljaju Uskrs, kao spomen na raspeće Isusa Krista, koji je svojom žrtvom iskupio grijehe čovječanstva i uskrsnuo u vječni život. Blagdansku poruku i blagoslov Urbi et Orbi, iz bazilike sv. Petra u Rimu vjernicima je uputio papa Franjo, a svečanu uskršnju misu u Sarajevskoj katedrali presvetog Srca Isusova, predvodio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić.

I  ovog Uskrsa na trgu ispred Bazilike sv. Petra u Rimu na hiljade hodočasnika iz cijelog svijeta došlo je posvjedočiti tajnu Isusove vjere te u tradicionalnom blagoslovu “Urbi et Orbi” prepoznati riječi podrške i ohrabrenja poglavara Rimokatoličke crkve. Tako je papa Franjo molio za ljude svih zemalja, kultura i kontinenata,apaelirajući još jednom na pravedniji i solidarniji svijet, bez podjela, nasilja i mržnje. Pozvao je ljudski razum i Božiju providnost u rješavanju brojnih konflikata čiji smo svjedoci u vremenu današnjice.

Kako su Kristova muka i iskrsnuće istinski izvor nade i odgovor na ljudska trpljenja i patnje, čulo se i na svečanoj uskršnjoj misi koju je u Sarajevskoj katedrali presvetog Srca Isusova predvodio kradinal Vinko Puljić. Osvrnuvši se na bh. svakodnevicu, kazao da se Uskrs događa u srcima svih vjernika, te da se radosna vijest izgrađuje u zajedništvu.

– Zato, želimo u ovom Uskrsu prepoznati kako se opredijeliti za prave vrijednosti, kako to unijeti u društvo. Ne da mi vjernici idemo u zapećak. Ne, mi želimo kao vjernici društvo izgrađivati, kao vjernici u javnosti biti. Svoje voliti, tuđe poštivati – kazao je kardinal Puljić.

Zato, istaknuo je on, na svoj način, slavlje Uskrsa vraća nam jedno samopovjerenje, jedno samopouzdanje, jednu želju za životom, jednu radost što s Bogom smijemo i možemo surađivati.

– On u nas ima povjerenje, vratimo i mi to povjerenje u Boga, da s Bogom možemo graditi budućnost – kazao je između ostalog kardinal Puljić.

Slaviti Uskrs kao središnji blagdan crkvene godine, znači smoći snage i suočiti se sa svim izazovima vremena, te u uskrsnuću Isusa Krista doživjeti poruku dobra, zajedništva i mira. Isusove riječi “Mir s vama” bit će i geslo pastirskog pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini.

Sretan Uskrs želi Vam Informativno-turistički portal Bosne i Hercegovine bih-x

Posted by on 2015-04-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login