Stephen Hawking: Vještačka inteligencija može dovesti do kraja čovječanstva

vještačka inteligencijaPoznati britanski astrofizičar Stephen Hawking je upozorio da vještačka inteligencija može dovesti do kraja čovječanstva.

Hawking je za BBC kazao da aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se proizvele “misleće mašine” predstavljaju opasnost za ljudsko čovječanstvo.

Smatra da su primitivni tipovi vještačke inteligencije, koji su do sada razvijeni u svijetu, bili korisni.

“Ipak, pokušaj da se stvori nešto što će sustići čovjeka ili pak prevazići ljudsku inteligenciju može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Vještačka inteligencija može nastaviti da se i dalje razvija pa čak i da se preoblikuje. Ipak, ljudi koji su ograničeni izuzetno sporom biološkom evolucijom ne mogu se takmičiti s takvom silom. Vještačka inteligencija može dovesti do kraja ljudske rase na Zemlji”, rekao je Hawking.

Britanski naučnik, koji je u svijetu poznat po knjigama o crnim rupama i porijeklu svemira, istakao je da bi prijenos nekih ljudskih poslova na inteligentne mašine moglo rezultirati da milioni osoba ostanu bez posla kao i drugim oblicima dubokih kriza.

Na kraju je izjavio kako je potrebno pronaći način da se ukloni opasnost koju slobodi izražavanja, ali i privatnom životu predstavljaju internet kompanije.

Vještačka inteligencija u računarskom svijetu označava oponašanje ljudskog procesa razmišljanja. Cilj primjene vještačke inteligencije u različitim računarski baziranim sistemima je da se automatizuje proces korelacije, koju inače ljudski mozak može veoma dobro da obavi.

Posted by on 2014-12-06. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login