Sutra svečano otvorenje Dana kulture Irana u Vijećnici

VijećnicaKoncertom tradicionalne iranske muzike i izložbom iranskih umjetnika sutra će u sarajevskoj Vijećnici biti svečano otvoreni Dani kulture Irana 2017.

Osam iranskih umjetnika iz provincije Isfahan, predstavit će svoje radove kroz izložbu, okrugle stolove, radionice i koncert.

Do 17. februara u auli Vijećnice moći će se pogledati izložba koju će činiti kaligrafski radovi, iranske minijature – jednu od najpoznatijih formi iranskog slikarstva, te drvorezi (mo’raq) i rukotvorine (rezbarije, emajlirano posuđe, grnčarije, ukrasni predmeti rađeni u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti).

Biti će održana i jedinstvena izložba fotografija Isfahana, jednog od najljepših gradova Irana.

Dane kulture Irana, koji se održavaju s sklopu razmjene kultura dviju zemalja, IR Iran i Bosne i Hercegovine, zajedno realizuju Iranski kulturni centar, Grad Sarajevo, Likovna i Muzička akademija, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti pomenutog ministarstva.

Ovu izuzetnu izložbu umjetnika iz prijateljskog Irana bili su u prilici vidjeti i građani i gosti Mostara do 10. februara, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajevo.

Posted by on 2017-02-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login