Svaki peti građanin BiH posjeduje ilegalno oružje

oružjeTokom marta u Sarajevu se dogodilo nekoliko desetina oružanih pljački prodavnica, preduzeća, ugostiteljskih objekata i napada na ulicama, a tokom 2014. godine samo na području Federacije BiH oko 17 hiljada slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Portparol policije Kantona Sarajevo Irfan Nefić rekao je medijima da je u skoro svim slučajevima u kojima je upotrebljeno oružje u posljednje vrijeme riječ o ilegalnom oružju koje nije evidentirano.

Po procijenama domaćih institucija i međunarodnih organizacija, svaki peti građanin u BiH posjeduje ilegalno oružje koje je uglavnom ostalo iz proteklog rata 90-tih godina, a taj broj iznosi oko 750 hiljada.

BiH je godinama umiješana u afere povezane sa švercovanim oružjem. Tako se naoružanje iz BiH pojavljivalo u Gruziji, na Bliskom Istoku, u
mnogim arapskim zemljama, u Italiji, Francuskoj, Švedskoj i drugim zemljama svijeta.

Prošle nedjelje u BiH je uhapšeno sedam osumnjičenih da su namijeravali da ilegalno oružje prokrijumče u Švedsku.

Za nedozvoljeno džanje oružja ili municije predviđena je kazna od šest mjeseci do dvije godine zatvora. No i pored zakonskih kazni, oružje u BiH se
može kupiti preko oglasa na društvenim mrežama i u novinama. U oglasima se nude ručne bombe, pištolji, automatske puške, municija…

Policija u BiH je do sada sprovodila nekoliko akcija dobrovoljne predaje nelegalnog oružja, kada su građani bez ikakve odgovornosti mogli da predaju oružje koje posjeduju, međutim, i dalje se bilježi izuzetno veliki procenat ilegalnog naoružanja.

Teško i lako naoružanje koje je ostalo u BiH iz prethodnog rata, nalazi se i u skladištima Oružanih snaga BiH.

Ministar Odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je ranije da BiH “u ovom trenutku imamo još oko 16 hiljada tona viškova naoružanja, municije koja dugo stoji u magacinu i na neki način postaje nestabilno i opasno za čuvanje, zbog čega se BiH tih viškova mora riješiti”.

Zbog toga je nedavno Bosna i Hercegovina odlučila da pokloni Vladi Iraka više od 500 tona municije koji su u vlasništvu Oružanih snaga (OS) BiH.

Kako bi se smanjio broj ilegalnog oružja, na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH jdonešena je odluka o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Posted by on 2015-04-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login