Svakoga dana, u svakom pogledu porezi i nameti su sve veći

Konvertibilna markaVećina budžeta različitih nivoa vlasti u BiH nalaze se skoro u bezizlaznoj situaciji. Rashodi su jednaki kao i prethodnih godina ili su čak i veći, dok su prihodi u mnogim slučajevima manji. Budžetske rupe konstantno se nastoje zakrpiti zaduživanjem kod MMF-a, Svjetske banke i domaćih banaka, ali i povećavanjem poreskih nameta građanima BiH

Direktni porezi u RS-u u prva dva mjeseca 2014. godine prikupljeni su u iznosu od 58 miliona KM, što je za tri posto manje nego za ta dva mjeseca prošle godine. Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 37,5 miliona KM, što je u odnosu na prošlogodišnjih 38,5 miliona KM manje za tri posto; porez na dobit manji je za dva posto ili 260 hiljada KM, a naplaćen je u iznosu od 17 miliona KM. Po osnovu poreza na nepokretnosti naplaćeno je 0,6 miliona KM manje ili 24 posto.

Uvođenjem akciza na cigarete, u skladu s direktivama Evropske unije 2009. godine, stalno je rasla njihova cijena, a time i prihodi na jedinstven račun UIO-a, samo u 2012. godini na osnovu akciza na cigarete naplaćeno je 758,3 miliona KM. Međutim, od 2012. godine višegodišnji trend rasta prihoda je zaustavljen: cijene cigareta, usljed povećanja akciza, i dalje su rasle, ali su prihodi od njih smanjeni. Jedan od razloga, osim mogućeg smanjivanja konzumiranja cigareta, jeste i crno tržište posebno duhana.

Ko puši, taj i da plati

Zbog toga, od narednog će se mjeseca početi naplaćivati povećane akcize na duhan i cigaret-papir. Trenutno se akciza u jednom kilogramu duhana kreće između 25 i 26 KM, zavisno od vrste duhana, a novim izmjenama Zakona o akcizama od početka augusta iznost će 78 KM po kilogramu. Cigare i cigarilosi do sada nisu bili akcizni proizvodi, ali izmjenama i dopunama Zakona o akcizama ove duhanske prerađevine postaju akcizni proizvodi i na njih se obračunava proporcionalna akciza u visini od 42 posto maloprodajne cijene. Usvajanje ovakvih rješenja bio je jedan od ključnih uvjeta za nastavak stand-by aranžmana s MMF-om. U sklopu preuzetih obaveza izraženih u pismu namjere upućenom MMF-u uoči odobravanja nove tranše stand-by aranžmana Vlada Federacije BiH prihvatila je inicijativu JP “Autoceste Federacije BiH” za povećanje akciza na naftne derivate za dodatnih 0,10 KM po litru, s tim da bi se sredstva prikupljena na ovaj način koristila isključivo za gradnju novih kilometara autoputeva. Ipak, ovakvu odluku još nisu usvojile sve nadležne institucije.

Porez na nepokretnosti u RS-u

Narodna skupština RS-a u okviru paketa zakonskih mjera s ciljem pomoći ugroženim područjima, na sjednici održanoj 15. juna, usvojila je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na nepokretnosti. Iz Vlade RS-a objašnjeno je da se ovim izmjenama i dopunama nastoji poboljšati ubiranje poreza na nekretnine.

Ipak, delegati iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a vidjeli su ovaj zakon kao direktan udar na osobe koje trenutno ne borave u RS-u, a u tom bh. entitetu imaju imovinu. Novim zakonskim rješenjima, koja Klub Bošnjaka smatra spornim, predviđa se da porezni račun na nekretnine ujedno bude i isprava za naplatu tog poreza. Pojednostavljeno, ukoliko na vrijeme ne platite svoje obaveze, bez donošenja novog rješenja porezne vlasti bi nekretninu mogle staviti pod hipoteku s ciljem naplate potraživanja. Također, predviđen rok za podnošenje žalbe na porezni račun od osam dana u Klubu Bošnjaka smatraju prekratkim te insistiraju da bude povećan na 30 dana.

Nakon što u Vijeću naroda nije postignut kompromis te su odbijeni amandmani Kluba Bošnjaka, o ovom zakonu odlučivat će se na sjednici zajedničke Komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a koja je zakazana za 18. juli.

Nema odlaganja plaćanja PDV-a

Istovremeno, odbijen je i prijedlog delegata HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nike Lozančića da se produži rok za prijavu PDV-a. Naime, Lozančić je predložio da se rok za podnošenje prijave produži s deset na 30 dana, što bi umnogom olakšalo poslovanja privrednih subjekata, posebno u realnom sektoru. No, ovaj prijedlog dobio je negativno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje kojeg čine predstavnici entiteta, Brčko Distrikta i Vijeće ministara BiH. Nakon toga, ovaj prijedlog je odbio i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, uz obrazloženje pojedinih poslanika da shvataju da bi se ovim pomoglo privrednicima, ali bi “njegovo usvajanje moglo značiti ulazak u nejasnu i neizvjesnu finansijsku situaciju, u vremenu poslije poplava”. Pojednostavljeno, prijedlog nije loš, ali se država nalazi u takvom stanju da nije u mogućnosti preživjeti kašnjenje prihoda na ime PDV-a.

Poslije potopa – porez

Nakon poplava i prirodnih nepogoda koje su zadesile BiH u maju, u oba entiteta su formirani fondovi solidarnosti, a jedan od domaćih izvora prihoda ovih fondova je i neka vrsta “solidarnog poreza”. Tako će u RS-u svi radnici izdvajati po 1,5 posto od svoje neto plaće, dok će penzioneri izdvajati od 1 do 5 KM, zavisno od visine penzije. Osim penzija i plaća, povećana je i cijena registracije automobila u RS-u kako bi se napunio Fond solidarnosti. Zakonom o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, između ostalog predviđeno je i da se iz neto plaće svih radnika zaposlenih u organima vlasti Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave i pravnih osoba, čiji je osnivač Federacija, kanton i jedinica lokalne samouprave, u narednih šest mjeseci izdvoji po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto plaće, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona. Također, predviđeno je i da se iz plaće svih drugih zaposlenika u FBiH izdvaja po jedan posto od neto plaće u periodu od šest mjeseci u iste namjene.

Osim novih nameta i poreskih pritisaka na obične građane, važno je ukazati i na jednu “akciju”, odnosno “popust”. Naime, zahvaljujući amandmanu poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a na Zakon o prekršajima RS-a, svi građani koji u roku od osam dana po podnesenoj prekršajnoj prijavi odluče priznati prekršaj i platiti kaznu dobit će popust od ravno 50 posto. Naime, građani će u tom slučaju platiti samo polovinu zaračunate kazne.

novovrijeme / bih-x

Posted by on 2014-07-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login