Sve manje ruskih turista na Jadranu

Crna Gora, turizamRuskih turista na crnogorskoj obali Jadrana, protekle godine je bilo za polovinu manje nego godinu dana prije, pišu Večernje novosti.

Ukoliko crnogorski hotelijeri i vlasnici privatnih apartmana ne promjene odnos prema do sada najvećem turističkom tržištu, narednog ljeta bit će još gore. Plaže juga poželjet će Ruse.

Konkretan zahtjev za promjene stigao je uoči Nove godine od tri vodeća turoperatora, koji na južni Jadran dovode goste iz Rusije i drugih zemalja nekadašnjeg SSSR. “R-Turs”, “Prometeus” i “TUI Rusija”, zatražili su od crnogorskih hotelijera da snize cijene za sezonu 2015.

Svoje zahtjeve su predočili i ministru turizma Crne Gore Branimiru Gvozdenoviću.

Koliko cijene, prema mišljenju onih koji najbolje znaju kako dišu turisti sa istoka, treba da padnu, zasada nije poznato, prenosi B92.

No, prostora za njihovo kresanje ima i te kako. Aranžmani za rusko tržište su do sada bili skuplji čak i do 40 odsto u odnosu na one koji su nuđeni zapadnoevropskoj turističkoj klijenteli.

Kakva će reakcija uslijediti sa crnogorske strane, ostaje da se vidi. Ministar Gvozdenović je saglasan da rusko tržište treba sačuvati, uporedo tražiti i nova. Jedan od preduslova, naglasio je, jeste konkurentnost kada su u pitanju cijene.

Ono o čemu se stidljivo govori i što hotelijeri i drugi učesnici u turističkoj ponudi izbjegavaju jeste – politika. A izvjesno je da su uvođenje sankcija Rusiji, antiruski grafiti na bilbordima u Podgorici, pored pada rublje, bili razlozi koji su uticali da tokom prošlogodišnje sezone na Crnogorskom primorju bude manje Rusa nego prethodnih godina.

Rusi su u posljednjih nekoliko godina bili najbrojniji na ovom dijelu obale, uzevši primat srpskim turistima, koji su ponovo na prvom mjestu.

O tome je bilo reči i u istupima ruskih diplomata koji su isticali da im je neshvatljivo da se tako lako zaboravlja viševjekovno prijateljstvo Rusije i Crne Gore.

Posted by on 2015-01-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login